RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Що буде з пенсіями в Україні до 2050 року: експерти кажуть про катастрофу

Щороку в Україні пенсіонерів стає більше, через що з часом брак робочих рук буде рости. У зв'язку з тим, що покоління 90-х і 2000-х в півтора рази менше, ніж людей старшого покоління, в доступному для огляду майбутньому країну чекає катастрофічна ситуація з пенсіями.

Як повідомляє "Апостроф", про це йдеться в матеріалі видання "Сегодня".

За даними Держстату, р аботающіх українців старше 40 років більше половини - 50,3%.

Тим часом в ООН дали прогноз, що в найближчі десятиліття скорочення населення України буде відбуватися виключно за рахунок людей працездатного віку. Таким чином, до 2050 року українців стане менше на 28%, а частка українців старше 60 становитиме 32%. Все це несе в собі серйозні виклики для ринку праці, пенсійної системи, медицини та інфраструктури.

"На пенсію виходить покоління, якого за чисельністю в півтора рази більше, ніж молоді, яка виходить на ринок праці. Демографічні зміни - серйозний виклик для пенсійної системи", - сказала виданню провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко.

Все йде до того, що на той час пенсії просто нічим буде платити.

Не варто забувати, що з 2021 року в Україні припиниться підвищення пенсійного віку: і жінки і чоловіки будуть йти на пенсію в 60 років. При цьому демографи вважають, що країні потрібно буде і далі підвищувати пенсійний вік.

"Швидше за все, доведеться піднімати пенсійний вік. Тому що 60 років для європейської країни - це дуже мало. У сусідніх країнах пенсійний вік уже досягає 63-65 років. Інша справа, що підвищення віку має вписуватися в тривалість життя. Ми дуже сильно відрізняємося від інших країн тим, що у нас практично не зростає тривалість життя, а рівень смертності зменшується. Це дуже сильно гальмує політику підвищення пенсійного віку", - додала Ткаченко.

Цікаво, що в Україні очікувана тривалість життя становить 71,6 року, в той час як в державах-членах ЄС - 81 рік.

Нагадаємо, що максимальна пенсія в Україні за 2020 рік збільшуватися тричі, а загальна сума її збільшення складе 1310 гривень: мінімальна пенсія теж збільшиться, але набагато менше.