RU  UA

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Пенсії в Україні в травні: кому повинні підвищити і на скільки

Для українських пенсіонерів передбачено додаткові доплати, які призначать у квітні і травні.

Розмір підвищення пенсій регулюється постановою Кабінету міністрів України № 251 від 1 квітня 2020 року.

У травні українських пенсіонерів чекає індексація пенсій, страхові пенсії піднімуть на 11%.

Індексація пенсій

Розмір щорічного підвищення пенсій залежить від зростання споживчих цін за 2019 рік і відносного зростання середньої заробітної плати за останній час. З урахуванням цих даних Кабмін встановив на поточний рік коефіцієнт підвищення виплат пенсіонерам 1,11.

Відзначають, що з 1 травня відбудеться перерахунок пенсій 6,9 мільйона українців. Якщо розмір підвищення не дотягує до 100 гривень, встановлюється доплата до цієї суми, яка враховується при подальших перерахунках пенсії.

Мінімальна пенсія - додаткові надбавки

Для пенсіонерів, чия пенсія з урахуванням всіх надбавок, грошової допомоги та інших доплат не дотягує до 2100 гривень, передбачено доплату до встановленої суми. Надалі ця компенсація буде враховуватися при інших перерахунках пенсій. На неї можуть розраховувати жінки зі страховим стажем понад 30 років і чоловіки - не менше 35 років.

Підвищення пенсій в травні пройде в автоматичному режимі, і нові суми надійдуть на банківські рахунки пенсіонерів або будуть доставлені листоношами "Укрпошти".

Доплати в квітні

У зв'язку з пандемією коронавірусу понад 10 млн українських пенсіонерів в квітні одноразово отримають 1 000 гривень. Доплата буде нарахована тим, у кого пенсія менше 5 000 гривень.

З квітня пенсіонери старше 80 років отримуватимуть щомісяця на 500 гривень більше. Нововведення торкнеться чоловіків і жінок зі страховим стажем 25 і 20 років відповідно і тих, у кого розмір пенсії з урахуванням всіх доплат не доходить до 9 205,19 гривень. Якщо з 500-гривневою надбавкою все одно виходить менш 2600 гривень, відбувається нарахування компенсації до цієї суми.

Детальніше про економіку України читайте в матеріалі "Апострофа": Україна на порозі дефолту: що це значить для кожного громадянина.