RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна на порозі дефолту: що це значить для кожного громадянина

Країні загрожує гіперінфляція та зубожіння населення

Країні загрожує гіперінфляція та зубожіння населення Фото: УНІАН

В Україні існує ймовірність дефолту, яка збільшується через глобальну рецесію, викликану коронавірусом. Країна може уникнути краху, отримавши кредит МВФ, але все це має свою ціну. Однією з умов є прийняття закону про недопущення повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Перш за все, це стосується "ПриватБанку", який раніше належав бізнесменові Ігорю Коломойському. Так званий "антиколомойський" законопроект був прийнятий в першому читанні 30 березня. "Апостроф" з'ясовував подальші сценарії розвитку подій.

Світова рецесія, спричинена пандемією коронавірусу, загрожує економіці України аж до дефолту. Про це заявив президент Володимир Зеленський. За його словами, країна може отримати фінансування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших фінансових організацій і це істотно знизить ризик розкручування повноцінної кризи. Загальний розмір фінансової допомоги може скласти 10 мільярдів доларів.

Але для того, щоб отримати ці гроші, Верховна Рада повинна прийняти узгоджені з МВФ закони. Йдеться про закон про землю, а також про так званий "антиколомойський" законі, який має зробити неможливим повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам - передусім - "ПриватБанку" олігарху Ігорю Коломойському. При цьому, як раніше повідомили джерела "Апострофа", МВФ може навіть задовольнитися тільки прийняттям "антиколомойського" закону.

На своєму засіданні 30 березня Рада схвалила законопроект про "Приват" в першому читанні. Але питання надання міжнародної допомоги Україні поки залишається відкритим.

Чи можливий дефолт

Але чи є великою ймовірність дефолту в Україні?

"Імовірність дефолту в Україні завжди була дуже великою, можна сказати, хронічно великою, про що говорили наші суверенні кредитні рейтинги", - сказав "Апострофу" член ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран. За його словами, зараз кредитний рейтинг країни формулюється як "істотно недостатній рівень кредитоспроможності", а наступна сходинка вниз це - "можливий дефолт".

Експерт зазначив, що в нинішній ситуації нерезиденти, які раніше активно купували вітчизняні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), нехай і без поспіху, але залишають український ринок. У зв'язку з цим правильною є ідея домогтися фінансування з боку Міжнародного валютного фонду. "Кредити МВФ можуть відкласти наш дефолт або навіть зробити його неможливим. 10 мільярдів доларів, з яких 8 мільярдів підуть до бюджету, можуть закрити питання обслуговування Україною своїх боргів. Однак, ми не знаємо величину вірусного шоку, який може вдарити по нашій економіці. Тому варіант дефолту з підтримкою фонду теж можливий. Він менш вірогідний, може мати статус технічного і обійдеться нашій економіці дешевше, але такий сценарій виключати не можна", - сказав Шапран.

При цьому експерт також висловив думку, що МВФ не зацікавлений в тому, аби Україна стала епіцентром кризи в регіоні, а тому, швидше за все, виділить фінансування, навіть у разі виконання нашою країною хоча б частини умов.

Аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко вважає, що ймовірність дефолту за відсутності фінансування МВФ в рази підвищиться. "Без МВФ запасу міцності в поточних умовах вистачить до літа, віддавати борги восени вже не буде чим", - зазначив він в коментарі виданню.

Повне зубожіння

Але що означатиме дефолт для простого українця?

"Наслідки будуть як в Аргентині, - пояснює Максим Пархоменко. - Задля розуміння: курс долара до аргентинського песо з 2017 року зростав зі швидкістю в 100% в рік. Нас, як і Аргентину, ніхто не рятуватиме".

За словами керівника аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександра Паращія, якщо Україна в нинішній ситуації оголосить дефолт, країні просто перестануть довіряти. "Інвестиції зменшуються, гривня падає, - точно ніхто не знає, але курс може скласти 40 гривень/долар й навіть більше. Доходи населення падають, а в доларовому еквіваленті - взагалі страшно говорити, народ просто зубожіє", - таку страшну картину намалював "Апострофу" експерт.

Назад у 90-ті

Глава Комітету економістів України Андрій Новак поділяє позицію своїх колег. У розмові з виданням він нагадав, що з грудня 2019 року держбюджет не виконується, причому його невиконання становить близько 25%. А в таких умовах за відсутності зовнішніх вливань Україна не зможе виконувати свої зобов'язання, в тому числі боргові, а це якраз і є дефолт. "І тоді з'являється цілий ланцюжок негативних реакцій. Перш за все, практично відразу відбувається стрімка девальвація національної грошової одиниці, збільшення темпів інфляції, як наслідок - зниження купівельної спроможності кожного українця й, відповідно, істотне падіння рівня життя. Тобто дефолт вдарить по кишені кожного українця", - заявив Новак. За його словами, щось схоже в країні було в 1990-ті, коли спостерігалася гіперінфляція: "Тоді номінально ми всі були мільйонерами, але щось купити за ці мільйони купоно-карбованців (використовувалися в Україні аж до введення гривні у вересні 1996 року - "Апостроф") з кожним днем можна було все менше і менше. Щось подібне зумовить і дефолт, якщо він, не дай Боже, станеться".

Крім того, за його словами, будуть заморожені всі соціальні виплати. Їхній розмір навряд чи буде рости, але, навіть якщо вони і будуть підвищуватися, все одно не навздогін за цінами.

Ну і, звичайно ж, країну чекає зростання рівня безробіття. У наших умовах це призведе до активізації трудової міграції. Яка, зауважимо, буде можливою, якщо ті країни, куди традиційно їдуть українці на заробітки, не опиняться в стані затяжної рецесії та потребуватимуть трудових кадрів.

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб