RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чим далі, тим "веселіше": в "Укрзалізниці" назріває скандал через харчування для пасажирів

Компанія "Укрзалізниця" потрапила в скандал через конкурс, на якому було обрано постачальника харчування для пасажирів "Інтерсіті" та "Інтерсіті +".

Результати конкурсу УЗ, проведеного 14 травня, свідчать про те, що перемогу в ньому здобула маловідома компанія "Грінед", яка не зуміла довести наявність досвіду роботи в цій сфері.

"Грінед" запропонувала винагороду "Українській залізничній швидкісній компанії" (УЗШК) у розмірі 4 млн 25 тис. гривень, що лише на 25 тис. гривень більше, ніж у найближчого конкурента - ТОВ "Вог Кафе" (саме "Вог Кафе" надає послуги харчування пасажирам "Інтерсіті" та "Інтерсіті +" з 2016 року).

При цьому конкурсну пропозицію компанії "Грінед" відкривали останньою, що і дозволило маловідомій фірмі "перебити" пропозиції інших учасників.

Компанія "Грінед" пов'язана з ТОВ "Тілі Лтд", яке у 2017 році виграло 65-мільйонний тендер аеропорту "Бориспіль" на харчування для пасажирів VIP-залу "Борисполя".

Сталося це в часи, коли В'ячеслав Горбатко, який очолює зараз Управління ресурсного забезпечення УЗШК, був начальником служби закупівель аеропорту "Бориспіль".

Блогер і волонтер Денис П'ятигорець написав у Facebook про те, що "Грінед" - це компанія з "корінням" в британських офшорах, у якій ні персоналу, ні торгового обладнання, ні грошей - немає.

"А переможець повинен найняти більше 200 стюардів, закупити торгове обладнання для поїздів та центральної бази на Дарниці на більш ніж 150 млн гривень. І щорічно платити "Укрзалізниці" 48 млн гривень рентних платежів. Як думаєте, чи зможе компанія-ноунейм дістати такі гроші, якщо банки не кредитують? " - підкреслив він.

На конкурсі маловідома "Грінед" перемогла австрійську компанію "Ду енд Ко", яка забезпечує харчуванням пасажирів австрійської залізниці; відому "Сокар-Петролеум", власником якої є нафтогазова компанія Азербайджану; а також компанію WOG, яка є чинним оператором послуги харчування в потягах "Інтерсіті".

"Компанія "Роги та копита" (вона ж "Грінед") раніше несподівано перемогла великих гравців на ринку кейтерингу в тендері на харчування клієнтів VIP-залу аеропорту "Бориспіль". Тендер тоді проводив співробітник "Борисполя" В'ячеслав Горбатко. А тепер спробуйте з трьох раз вгадати, хто проводив нинішній конкурс на "Укрзалізниці". Той самий В'ячеслав Горбатко!" - написав П'ятигорець.

Компанії, які брали участь в конкурсі УЗ, розчаровані та стверджують, що про чесність в ході відбору говорити не доводиться.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в "Укрзалізниці" зробили тривожну заяву про карантин та графік роботи.

Також з 1 березня "Укрзалізниця" запустила перший етап підвищення цін на квитки.