RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Замість однієї - дві: українцям готують сюрприз з накопичувальними пенсіями

З наступного, 2021 року, в Україні планують ввести дві накопичувальні пенсійні системи: для всіх потенційних пенсіонерів і громадян, які мають право на пільгову пенсію.

Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Передбачається, що накопичувальним рівнем можуть скористатися всі потенційні пенсіонери. Хочу зазначити, що є дві окремі накопичувальні пенсійні системи. Перша - це введення обов'язкової накопичувальної пенсійної системи з 2021 року ... Також ми працюємо над другою теж накопичувальною системою - але для людей у віці до 35 років, які працюють на роботах, що дають право на пільгову пенсію ... Ми передбачаємо в законопроекті, що професійна накопичувальна система може бути введена в 2021 році", - сказала вона.

В даний час коефіцієнт заміщення (показник порівняння пенсії людини до зарплати перед виходом на пенсію), становить 27-28%, тоді як раніше він був 57-60%.

"І, на жаль, спостерігаються тенденції до зменшення. Тоді, як згідно з визначенням Міжнародної організації праці повинна бути не менше 40%. Тому нам зараз потрібно подумати, що люди отримають через 20 років. Якщо через 20 років у нас буде мало людей працездатного віку , хто буде утримувати пенсіонерів? Тому і потрібна накопичувальна система, як єдина альтернатива. Сьогодні йдуть дискусії навколо моделі управління і захисту активів ", - пояснила Лазебна.

Накопичувальна професійна пенсійна система охопить майже 150 тисяч працівників, зайнятих на роботах з важкими і шкідливими умовами праці. При цьому роботодавець буде платити внески за працівника на його накопичувальний рахунок, а якщо він піде з цієї роботи, накопичення все одно залишаться за ним.

За словами Лазебної, пільговики зможуть брати участь в двох програмах, однак накопичувальна професійна система це ще і можливість накопичити кошти на фінансування дострокової пенсії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про перспективи введення в Україні накопичувального пенсійного рівня.