RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Щомісяця по-новому: українців чекають "сюрпризи" з цінами на газ

У Меморандумі про співпрацю між Україною і МВФ прописані ціни на газ для українців, таким чином вже з 1 липня повинна істотно змінитися система формування тарифів.

Про це йдеться в документі.

Українська сторона бере на себе зобов'язання встановити для населення ринкову ціну на газ, яка буде формуватися "як середнє значення спот-цін природного газу на добу вперед на хабі TTF на період з 1-го по 22-й день місяця плюс вартість транспортування і ввезення в Україну". Тариф на газ буде змінюватися щомісяця залежно від коливання цін на ринку.

"З 1 липня будуть скасовані попередні постанови уряду, і ціна на газ буде розраховуватися за середньою ціною в Європі. Тариф на наступний місяць будуть встановлювати, виходячи із середньої ціни на газ. Звичайно, будуть рахувати в доларах, потім переводити в гривні, додавати ПДВ , транспортні та інші націнки. і кожен місяць ціна на газ буде змінюватися. Не буде ніяких доплат, ніяких дотацій від держави. Якщо ціна в світі буде падати, то і в Україні теж буде падати, буде рости в світі - буде рости і в Україні . Це дійсно радикально нове для України", - каже економічний експерт Олександр Охріменко.

Інший економіст, президент інвестиційної компанії "Універ" Тарас Козак, вважає такі зміни логічними.

"Ми в Україні звикли, що газ повинен бути дешевим. Хоча ми його імпортуємо. Чомусь щодо бензину ні у кого питань немає, бензин завжди продавався за ринковою ціною, і ніхто не вимагав, щоб він коштував 20 копійок. Так і з газом має бути. Тому вимога щодо того, що газ повинен продаватися за ринковою ціною, - це нормальна вимога. Інша справа, що повинні бути вище зарплати, щоб люди могли платити ринкову ціну за газ", - говорить він.

Крім тарифів на газ, зазнають також зміни тарифи на опалення. Однак вони будуть змінюватися тільки раз на рік.

Також вже в наступному опалювальному сезоні варто очікувати більш високих штрафів за несвоєчасну оплату комунальних послуг. У Меморандумі йдеться про намір вирішити питання заборгованості по комунальних платежах і підвищити платіжну дисципліну домогосподарств.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Кабінет міністрів України підписав меморандум про співпрацю з Луїзіана Нечурал Екпортс Інк. по постачанню скрапленого газу в Україну з США