RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні введуть накопичувальні пенсії: названо головні ризики системи

В Україні в 2021 році планують ввести накопичувальні пенсії, але дана система таїть у собі ряд ризиків, пов'язаних зокрема з знеціненням гривні.

"Апостроф" розповідає про це детальніше.

Передбачається, що на накопичувальну пенсію будуть відраховувати 4% від зарплати: 2% - від роботодавця за рахунок ЄСВ і 2% - від працівника за рахунок ПДФО. Але є і другий варіант - додавання 2% до ЄСВ і 1% до ПДФО, проти чого категорично виступає бізнес-співтовариство.

Гроші на накопичувальну пенсію повинні акумулюватися на індивідуальних пенсійних рахунках, якщо людина помре - кошти обіцяють передавати спадкоємцям. Держава при цьому буде забезпечувати українців тільки соціальною пенсією, розмір якої складе до 1,5-1,6 тис. грн на місяць.

Однак проблемними моментами введення накопичувальних пенсій стануть знецінення коштів і те, що не всі встигнуть накопичити гроші на старість. Ті, хто старше 35 років, будуть змушені або відкладати багато, або зможуть накопичити копійки.

Щоб вийти на додаткову пенсію хоча б в 1,5 тисячі гривень на місяць, потрібно отримувати зарплату до 50 тисяч гривень і збирати не менше 20 років.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ризиків багато, але подітися нікуди: коли в українців з'явиться "скарбничка" на старість.