RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

В Україні злетіли ціни на бензин: названо головні причини подорожчання

Наприкінці січня 2021 року ціни на ринку нафтопродуктів в Україні різко пішли вгору. Станом на 11 лютого бензин А-95 продавався в середньому по 26,77 гривні / літр, дизпаливо - 26,16 гривні / літр, автогаз - 14,68 гривні / літр.

У чому причини подорожчання автомобільного палива дізнавався "Апостроф" за допомогою експертів.

Як зауважив в коментарі "Апострофу" аналітик нафтового ринку Олександр Сіренко, незважаючи на те, що і США, і Європа, які є найбільшими споживачами енергоресурсів, залишаються на карантині, у всьому світі дорожчає нафта.

"Ми бачимо сильно перегрітий ринок нафти - з початку року котирування полетіли вгору, які, на жаль, підтягнули за собою ціни на нафтопродукти, що нетипово для лютого, як місяці з найнижчим рівнем споживання", - зауважив з цього приводу він, припустивши, що в даному випадку має місце спекуляція на ринку.

Керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев також дотримується думки, що на нафтовому ринку відбуваються спекуляції. За його словами, котирування нафти, насправді, це не вартість реального палива, а фінансові інструменти, деривативи.

"Триває масова спекуляція, тому що експортери дуже сильно втратили через карантини і локдауни, і, природно, вони намагаються використовувати всі можливості, щоб переконати всіх в необхідності підвищення цін саме на реальну нафту, що вдається їм зі перемінним успіхом, тому що ситуація на ринку досі складається не на користь виробників, - заявив експерт в розмові з виданням. - Однак не слід ігнорувати той факт, що зараз відбувається відновлення попиту ".

Слід зазначити, що нафтові котирування почали зростати ще в кінці минулого року на оптимістичних очікуваннях, пов'язаних з успішною вакцинацією від коронавируса.

На думку Рябцева, на ціни нафтопродуктів в Україні впливають не так котирування нафти, як курс гривні до євро - наша країна значною мірою залежить від імпорту пального.

Нагадаємо, євро дорожчав відносно гривні минулого року, а в січні нинішнього року його курс впритул наблизився до 35 гривень. Однак в лютому за євро дають вже менш ніж 34 гривні, і далеко не факт, що найближчим часом ситуація сильно зміниться.

Експерт також зазначив, що основним ціновим орієнтиром на роздрібному ринку України є мережа АЗС групи "Приват" (кілька брендів, які формально не пов'язані між собою, але де-факто зав'язані на олігарха Ігоря Коломойського). "Те подорожчання, яке було зараз, було викликано тим, що" Приват "підняв ціни на 2 гривні (за 1 літр)", - зазначив він.

Відповідно, інші мережі також скорегували свої ціни слідом за "приватівським" бенчмарком.

Детальніше про те, з чим пов'язано подорожчання дизпалива і що буде далі з цінами на вітчизняному ринку нафтопродуктів читайте в матеріалі "Апострофа": Спекуляції і Коломойський: чому в Україні ростуть ціни на бензин