RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Субсидія в Україні 2021: хто може претендувати на отримання і як її оформити

В Україні субсидію на оплату комунальних послуг отримує понад 3,1 млн домогосподарств, при цьому середній розмір нарахувань за місяць становить близько 1633 грн.

"Апостроф" розповідає, хто може претендувати на отримання субсидії і як її оформити.

Розмір обов'язкової частки платежу за послуги для кожної сім'ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну людину.

У грудні минулого року коло осіб, які мають право отримувати субсидію в Україні було розширено. Зокрема отримувати її можуть сім'ї, в складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном в країнах, з якими Україна не уклала договорів про соціальне забезпечення.

Також претендувати на допомогу від держави можуть і ті, хто придбав житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії.

Крім того, при отриманні субсидії облік перевищення граничної величини відбувається не за показниками опалювальної площі житлового приміщення, а його загальної площі, - це дозволяє автоматизувати процес отримання даних з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Разом з тим, було спрощено оформлення субсидії для осіб, які отримують допомогу по частковому безробіттю у зв'язку із введенням карантину.

Також, ще з березня 2020 на зв'язку з встановленням карантину діє норма про автоматичне перепризначення субсидії на наступні періоди без звернення громадян.

Ті, хто раніше не отримував субсидію, але хоче її оформити, можуть звернутися:

  • особисто до посадової особи територіальної громади, ЦНАП а також органу соціального захисту населення в містах обласного значення;
  • дистанційно через веб-сайт Мінсоцполітики;
  • заповнивши заяву і декларацію і відправивши її поштою до органу соціального захисту населення.

Розгляд заявки відбувається в термін до 10 днів або до 30 днів у виняткових випадках - якщо це вимагає складання акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади. Після закінчення цього терміну заявнику повідомляють про результати.

Як повідомляв "Апостроф", раніше представник аналітичного центру Світлана Сліпченко розповіла про те, в яких випадках громадян в Україні можуть позбавити субсидій.