RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

В Україні газовий ринок переходить на нові правила: скільки доведеться платити

З 1 травня газовий ринок України переходить на нові правила. Всі споживачі переводяться на договори, що передбачають встановлення єдиного річного тарифу на газ - тобто, платити потрібно щомісяця, але ціна не буде змінюватися протягом року, на неї не впливатимуть сезонні і будь-які інші коливання.

Про те, чи виграють від цього українці і чи є тут підводні камені, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Перехід на річну ціну відбудеться майже непомітно для споживачів, оскільки всі договори будуть оформлені автоматично. Тому громадянам не треба для цього шикуватися в черги в офісах газопостачальних компаній.

Для зміни постачальника газу достатньо подати заявку онлайн або по електронній пошті (є опції оформлення документів безпосередньо в офісі компанії і в точках сервісного обслуговування, які, найчастіше, знаходяться у відділеннях "Ощадбанку"). Це має сенс робити, якщо є можливість істотно знизити ціну газу і отримати краще обслуговування.

Постачальники до 25 квітня оприлюднили свої річні ціни. Вони будуть дійсні з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року. Тарифи у постачальників відрізняються, іноді істотно.

Так, найнижчу вартість газу запропонувало підприємство "Евод трейд" з Луцька. Воно готове протягом року надавати газ своїм клієнтам за ціною 7,88 гривні за один кубічний метр. Серед найнижчих ціна від газопостачальної компанії "Нафтогаз України" на рівні 7,96 гривні / кубометр. Проте найпопулярніше пропозиція - 7,99 гривні / кубометр. З цієї вартості пропонують газ більшість обласних газсбитов.

У деяких компаній дорожчий газ - 9-12 гривень / кубометр. А рекордсменами виявилися Чернівецька, Житомирська і Херсонська обласні енергопостачальні компанії, які пропонують споживачам газ по 13,5 гривні / кубометр. Деякі постачальники мають обмежене покриття в країні, а тому далеко не всі споживачі зможуть скористатися їх привабливими цінами.

Переважна більшість українських домогосподарств протягом року отримуватимуть газ за ціною близько 8 гривень за кубометр. Однак в цій цифрі не враховано вартість транспортування, яка становить 2 гривні / кубометр. Тому загальна ціна, за якою газ дістанеться споживачам, в середньому дорівнює 10 гривням за кубометр.

Однак незважаючи на подорожчання газу, його ціна в Україні залишається однією з найнижчих в Європі.

За даними Центру Разумкова, швейцарці платять за 1 кубометр газу близько 32 гривень, німці - трохи більше 17 гривень, словаки - 14,3 гривні, поляки - 11,5 гривні.

У той же час, населення деяких європейських країн отримує газ дешевше, ніж українці. Наприклад, в Румунії ціна одного куба разом з доставкою складає 9,3 гривні, в Латвії - 8,6 гривні. Найдешевший в Європі газ мають угорці - 8,14 гривні / кубометр.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Ціни на газ не будуть змінюватися цілий рік, але є нюанси.