RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ціни на газ не змінювати­муться цілий рік, але є нюанси

Уряд встановив річний тариф на газ для населення

Уряд встановив річний тариф на газ для населення Фото: pixabay.com

В Україні з 1 травня вводиться річний тариф на газ для населення, який постачальники не зможуть підвищити до кінця квітня 2022 року, навіть якщо за цей час вартість палива на європейських хабах зросте. "Апостроф" з'ясовував, чи виграють від цього українці та чи є тут підводні камені.

З 1 травня газовий ринок України переходить на нові правила. Всі споживачі переводяться на договори, що передбачають встановлення єдиного річного тарифу на газ – тобто, сплачувати треба щомісяця, але ціна не змінюватиметься впродовж року. Отже тепер на ціну для кінцевого споживача не повинні впливати сезонні і будь-які інші коливання.

Перехід на річну ціну відбудеться майже непомітно для споживачів, оскільки всі договори будуть оформлені автоматично. Тож громадянам не треба для цього вишиковуватися в черги в офісах газопостачальних компаній.

Навіть, якщо вони вирішать змінити постачальника, - заявку можна подати онлайн або електронною поштою (є опції оформлення документів безпосередньо в офісі компанії та в точках сервісного обслуговування, які, найчастіше, знаходяться у відділеннях "Ощадбанку"). Віддалене оформлення вітається особливо в умовах епідемії коронавірусу.

Скільки будемо платити

Змінити постачальника має сенс, якщо є можливість суттєво знизити ціну газу та отримати краще обслуговування.

Постачальники до 25 квітня оприлюднили свої річні ціни. Вони будуть дійсні з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року.

Треба зауважити, що в порівнянні з квітнем тарифи зросли. Минулого місяця середня ціна становила близько 7 гривень/кубометр.

Тарифи у постачальників відрізняються, іноді суттєво.

Так, найнижчу вартість газу запропонувало підприємство "Евода трейд" з Луцька. Воно готове протягом року надавати газ своїм клієнтам за ціною 7,88 гривні за один кубічний метр.

Серед найнижчих - ціна від газопостачальної компанії "Нафтогаз України" - вона знаходиться на рівні 7,96 гривні/кубометр.

Проте, найпопулярніша пропозиція - 7,99 гривні/кубометр. За цією вартістю пропонують газ більшість обласних газзбутів.

Деякі компанії пропонують більш дорогий газ – 9-12 гривень/кубометр. А рекордсменами виявилися Чернівецька, Житомирська та Херсонська обласні енергопостачальні компанії, які пропонують споживачам газ за 13,5 гривні/кубометр.

Також треба усвідомлювати, що деякі постачальники мають обмежене покриття у країні, а тому далеко не всі споживачі зможуть скористатися їхніми привабливими цінами.

Таким чином переважна більшість українських домогосподарств протягом року буде отримувати газ за ціною близько 8 гривень за кубометр. Проте в цій цифрі не врахована вартість транспортування, яка складає 2 гривні/кубометр. Тож загальна ціна, за якою газ дістанеться споживачам, в середньому дорівнюватиме 10 гривень/кубометр.

Але попри подорожчання газу, його ціна в Україні залишається однією з найнижчих в Європі.

За даними Центру Разумкова, швейцарці сплачують за 1 кубометр газу близько 32 гривень, німці - трошки більше 17 гривень, словаки - 14,3 гривні, поляки - 11,5 гривні.

В той же час, населення деяких європейських країн отримує газ дешевше, ніж українці. Наприклад в Румунії ціна одного кубу разом із доставкою складає 9,3 гривні, в Латвії — 8,6 гривні. Найдешевший в Європі газ мають угорці — 8,14 гривні/кубометр.

Фото: Getty images

Непрозорі тарифи

Нова практика призначення річних цін на газ є досить незвичною для українців, проте вона добре відома споживачам інших країн.

"Річні тарифи - загальноприйнята європейська практика", - сказала "Апострофу" координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

За її словами, в принципі, таку послугу пропонували і українські постачальники, але це не було загальним трендом.

Річний тариф вигідний для споживачів, оскільки позбавить їх хвилювань через цінові коливання на європейських ринках, від яких залежить ціноутворення всередині України.

Проте є певні сумніви, що ціни, які виставили постачальники, відбивають реалії ринку газу.

"На мою думку час для впровадження річного тарифу обраний не надто вдало, Це пов’язано зокрема з кліматичним фактором. Зазвичай о цій порі в Європі вже тепло, опалювальний сезон давно закінчився і ціна газу відчутно знижується через падіння попиту, - говорить Тетяна Бойко. - Проте цього року весна в Європі, в тому числі і в Україні, вийшла затяжною і холодною, і ми сьогодні не бачимо на європейському ринку звичного для даного сезону зниження цін. Тож річні угоди, укладені за поточними цінами, можуть виявитися невигідними для споживачів, бо невдовзі оптові ціни можуть суттєво знизитися".

На думку експерта, варто було б провести цю акцію ближче до осені, коли ціни на газ знизяться, і в Європі сформується ціна, за якою постачальники будуть закуповувати газ на наступний опалювальний сезон. Це дозволило б постачальникам зробити споживачам більш цікаві цінові пропозиції.

Об’єктивність річних тарифів викликає сумніви і в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).

"На жаль, ми досі не маємо чіткої інформації по собівартості того газу, який видобувається в Україні, - сказав в коментарі виданню президент УСПП Анатолій Кінах. - Державна компанія "Укргазвидобування" ("дочка" "Нафтогазу" - "Апостроф") за рік видобуває близько 15 мільярдів кубометрів блакитного палива, собівартість якого, за різними оцінками, складає 60-70 доларів за 1 тисячу кубометрів (1670-1940 гривень за нинішнім курсом). Також понад дев’ять місяців немає публічної інформації про те, за яким тарифом НАК "Нафтогаз" закачав блакитне паливо в підземні сховища влітку 2020 року, коли ціна на газ в Європі була мінімальна – 80-100 доларів (2200-2700 гривень) за тисячу кубометрів".

На думку Тетяни Бойко, визначити реальну ринкову ціну на газ допомогли б ринкові механізми його продажу постачальникам.

"Гадаю, якщо буде впроваджено продаж хоча б газу власного видобутку через біржові торги, це дозволить сформувати більш зрозумілу і ймовірно нижчу ціну, що в свою чергу вплине і на обґрунтованість цін, які постачальники пропонують споживачам", - пояснила вона.

Правда, продавати на біржі, принаймні в нинішньому році, вже практично нічого. Адже "Нафтогаз", готуючись до запровадження річних тарифів, вже продав майже весь власний газ (85% річного видобутку) компанії "Йе Енергія", що належить олігархові Дмитру Фірташу. Так що іншим постачальникам доведеться закуповувати більш дорогий іноземний газ.

Дмитро ФірташФото: Getty images

Хотіли як краще…

Як було зазначено вище, річний тариф передбачає, що ціна газу не зростатиме, навіть, якщо змініться світова кон’юнктура. Але це не означає, що вона не може змінитися.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нещодавно написав у Facebook, що очікує від постачальників зниження цін влітку, оскільки це допустимо в рамках річного тарифу. За його словами, підштовхнути їх до цього має конкуренція.

Втім, постачальники не поділяють надії голови уряду.

За словами керівника групи постачальників енергоресурсів TOLK Володимира Крупка, більшість постачальників входять до групи компаній "Йе Енергія", що вже законтрактувала річний обсяг газу від "Нафтогазу" за ціною 7,4 гривні/кубометр. А тому вона не стане знижувати тариф, який, нагадаємо, складає 7,99 гривні/кубометр.

Та й іншим компаніям особливого сенсу цього робити немає.

"Оскільки нормативно визначено, що річний тариф можна знизити, але не можливо потім підвищити, то з фінансової точки зору, навіть сезонне літнє зниження вартості природного газу на гуртовому ринку не дозволить постачальникам знизити свій річний тариф, оскільки його буде неможливо потім підвищити у осінньо-зимовий період", - каже Володимир Крупко.

Альтернативою може стати місячний тариф, що дозволить сплачувати влітку менше, але восени та взимку він може значно зрости, і про це варто пам’ятати українським споживачам.

Впровадження річних цін, як і можливість змінювати постачальника, є загальносвітовою, зокрема європейською практикою, тому, як вважають в уряді, це наближає Україну до Європи.

Однак, саме уряд повністю провалив кампанію по роз'ясненню переваг зміни постачальника газу, впевнена Тетяна Бойко.

За її словами, на сьогоднішній день змінили постачальника лише близько 10% споживачів: "Багато людей просто не знають, що така можливість існує, і продовжують користуватися послугами нинішніх постачальників, хоча їх може і не влаштовувати якість послуг".

У цьому випадку перехід на річні ціни, принаймні, захистить людей від занадто різких підвищень тарифів, додає Бойко.

Втім, на думку Анатолія Кінаха, впровадження річних тарифів не вирішує проблем ринку газу.

"Це, скоріше, спроба заспокоїти населення "стабільністю", а з уряду зняти постійну потребу комунікувати із споживачами, пояснювати стрибкоподібні коливання тарифних ставок чи навіть мати справу із так званими "тарифними майданами", - зазначив він.

Тому до питання цін на газ в Україні прийдеться повертатися ще не один раз, резюмував Кінах.

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту

Новини партнерів