RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

​Электронная трудовая книжка: что делать для выхода на пенсию попозже

З 10 червня в Україні стартувала робота з електронними трудовими книжками. Цей віртуальний документ дає українцям без зайвої бюрократичної тяганини вийти на пенсію або продовжити трудовий стаж навіть по досягненні пенсійного віку.

Про це розповів глава Пенсійного фонду України Євген Капінус.

За його словами, за людиною завжди зберігається право вибору. І якщо вона вирішить вийти на пенсію з більш пізнього віку і таким чином підвищити розмір пенсії, то має про це повідомити до досягнення пенсійного віку. І зробити це можна через портал електронних послуг.

"Якщо людина повідомила про свій вибір продовжувати працювати, або якщо паперова трудова книга не подавалася для оцифровки і протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку вона теж не подавалася (а про необхідність подати трудову книжку ми зобов'язані інформувати людину), то, відповідно до закону, вважається, що вона виявила бажання вийти на пенсію пізніше", - пояснює чиновник.

Капінус додав, що коли людина не повідомила про свій вибір щодо часу призначення пенсії і в Реєстрі застрахованих осіб є інформація про страховий стаж, то пенсія призначається автоматично з наступного дня за днем досягнення пенсійного віку.

Раніше "Апостроф" розповідав, що в ПФУ пояснили механізм оформлення пенсії без трудової книжки.