RU  UA

Пʼятниця, 11 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.70
НБУ:USD  40.85

Новини

10 жовтня

9 жовтня

8 жовтня

7 жовтня

6 жовтня

4 жовтня

3 жовтня

Всі новини

В Україні злетять ціни на електроенергію: на чому можна заощадити

В Україні невдовзі плата за електроенергію може зрости вдвічі, а то й більше.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Спочатку Кабмін планував підняти вартість кіловату для споживачів від 1 липня. Тариф – 1,68 гривні за кіловат-годину мали переглянути у кожному регіоні, наголошували у Мінрегіоні. Наприклад, у Київській та Дніпропетровській областях ціна коливатиметься від 2,60 до 2,96 грн. Натомість в Івано-Франківській і Луганській областях – від 3,70 до 4 грн за кіловат. Цифра залежить від тарифу на розподіл електроенергії. У Києві він найнижчий, а в Луганській області відповідно – найвищий.

Як зекономити?

Один із перших ненажер – бойлер, тут усе залежить від об’єму і скільки людей і як часто ним користується. Але за мінімальними підрахунками в місяць бойлер до 50 літрів з’їсть приблизно 130 кіловат, тобто 220 гривень.

Далі хоч і маленький, але дуже енерговитратний – електрочайник. Його потужність залежно від моделі – від 1000 до 3000 ват. Якщо щодня вмикаєте чайник з середньою потужністю на 15 хвилин, за місяць пристрій споживає в середньому 11 кВт·год електроенергії. Це близько 20 гривень.

Наступний - це холодильник. І що більше там продуктів, то більше йде енергії на їхнє охолодження. Всередньому за місяць споживає 30 кіловат – а це 50 гривень.

А саме освітлення квартири з’їдає третину рахунку на електрику.

"Тариф 1 гривня 68 копійок за кіловат-годину для населення не є економічно обґрунтованим. Собівартість становить близько 90 копійок за кіловат-годину на "Енергоатомі". І десь 70 копійок для "Укргідроенерго", - пояснює експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

За підрахунками експертів, тариф на електроенергію мав би складатися із собівартості електрики – це 90 копійок, та 1,68 – це витрати на розподіл і постачання. Виходить дві з половиною гривні. І це як мінімум.

Читайте також: "Скільки українці буду т платити за світло з 1 серпня".