RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Чому дорожчають продукти і що буде з цінами далі: в Нацбанку дали пояснення

У липні 2021 споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 10,2% (на 7 пунктів проти червневого значення). У місячному вимірі ціни зросли на 0,1%.

Національний банк України розповів про причини зростання інфляції та дав прогноз.

Регулятор зазначив, що споживча інфляція відповідала прогнозу, але за окремими компонентами динаміка дещо відрізнялася. Так, внутрішні ціни на масло перейшли до корекції раніше, ніж очікувалося.

При цьому базова інфляція збереглася на рівні попереднього місяця (7,3%)

Прискорення зростання цін на продукти в Нацбанку пояснили попитом і підвищенням витрат на електроенергію та оплату праці. Зокрема, продовжили дорожчати макаронні та кондитерські вироби, м'ясні та молочні продукти.

Ціни на яйця зросли, в першу чергу, через подорожчання кормів і спекотну погоду. Вартість молока і м'яса підвищилася через зростання витрат на корми та електроенергію.

Причинами подорожчання цукру в НБУ назвали світовий тренд і низький урожай цукрових буряків минулого року. Погані погодні умови в цьому році привели до зростання цін на овочі борщового набору в річному вимірі. Також регулятор зазначив падіння вартості томатів, огірків, кабачків, винограду і яблук завдяки розширенню пропозиції.

За прогнозом НБУ, уповільненню інфляції сприятимуть поява на ринку нового врожаю, коригування світових цін на енергоносії та продовольство, а також посилення монетарної політики регулятора.

Раніше "Апостроф" опублікував дані по інфляції за липень поточного року Державної служби статистики України.