RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Тарифи на тепло і гарячу воду в Україні можуть злетіти на 80%

У жовтні тарифи на опалення і гарячу воду в Україні можуть зрости на 15-80%. Це пов'язано з тим, що ціни на газ для постачальників тепла і гарячої води зросли.

Про це пише "Обозреватель".

Вартість газу займає до 80% у витратах на вироблення як тепла, так і гарячої води, а в травні Кабінет Міністрів скасував зобов'язання "Нафтогазу" продавати постачальникам цих послуг газ за зниженими тарифами.

Таким чином, підвищення тарифів на опалення і гарячу воду - неминуче. Так, за повідомленням КМДА, в Києві розцінки зростуть на 30-40%. При цьому, в інших містах зростання тарифів може бути більш значним.

Розцінки на опалення та гарячу воду варіюються в залежності від міста. Вони залежать від структури витрат, кількості споживачів, протяжності інфраструктури, технічного стану обладнання і т.д.

"Ціни на газ зросли, тому ці тарифи також будуть зростати. Іншого виходу немає. Питання тільки в тому, чи надовго? Зараз очікуваний діапазон становить від 30% до 70%. Може бути, ціни якось будуть стримуватися, але для цього потрібно дуже постаратися ", - зазначив Сергій Дяченко, керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозування.

Максимальне зростання тарифів може торкнутися невеликих міст, тому що чим менше споживачів і обсягів споживаного тепла, тим вищій тариф. Тому в маленьких містечках ціни можуть злетіти майже на 80%.

Як повідомляв "Апостроф", уряд України більше не встановлює розміри тарифів на опалення і гарячу воду. У зв'язку з цим глава Кабміну Денис Шмигаль звернувся до місцевої влади із закликом, щоб ті встановлювали "справедливі" тарифи і "не перегинали" під час їх підвищення.