RU  UA

Нові правила нарахування субсидій: що зміниться і скільки будуть платити

З 1 жовтня в Україні скасують "карантинні норми" для субсидій - збільшення на 50% соціальних нормативів споживання газу, води та електроенергії. Крім того, кількість сімей, які мають право на субсидії, скоротилася через прийняті урядом 1 травня більш жорсткі та складні умови нарахування допомоги.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

"З 1 жовтня уряд скасував так звані карантинні соціальні норми споживання, які на 50% підвищували розмір субсидійних виплат. А тепер фактично це призведе до зменшення субсидійних виплат на газопостачання, водопостачання, електрику і тепло. Це автоматично призведе до зменшення субсидійних виплат для кожної сім'ї наполовину", - зазначив він.

Павловський уточнив, що якщо сім'я проживає не в "червоній" карантинній зоні, то вона буде отримувати наполовину менше того, що отримувала в останньому опалювальному сезоні.

"А завдяки тому, що уряд 1 травня ухвалив жорсткіші та складні умови нарахування субсидій, то кількість сімей, які мають право на субсидії, скоротилася. Якщо на кінець 2017 року таких було майже 7 млн, то на кінець цього опалювального сезону залишилося 3 млн. Після цієї постанови уряду тих, хто має право на отримання субсидій, залишилося 2 млн ", - сказав експерт.

Таким чином, після останніх нововведень кількість одержувачів субсидії скоротилося ще на мільйон.

"Уряд робить все, щоб будь-яким способом скоротити кількість сімей, які мають право на субсидії, щоб заощадити на бюджетних виплатах. Це цілеспрямована політика", - констатував Павловський.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Уряд робить все, щоб скоротити кількість сімей, які мають право на субсидії - експерт.