RU  UA

Ускладнюють життя пенсіонерам: експерт вказав на мінуси нових правил видачі пенсій в Україні

2022 рік стане останнім, коли літні люди в селах зможуть отримувати пенсії від працівників "Укрпошти". Це може обернутися проблемами для багатьох пенсіонерів.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.

Він зазначив, що будь-які нововведення для пенсіонерів, особливо старшого віку, некомфортні. Люди звикають до певного порядку, а зміни викликають у них дискомфорт.

"Тим більше, кажуть, що будуть нараховувати на банківські картки, а знімати кошти можна в банкоматах. Це зручно у великих містах, а як бути пенсіонерам у віддалених райцентрах, особливо в селах? Хіба в кожному селі є банкомат або відділення банку? Як себе чиновники це уявляють? Там люди звикли, що листоноша розносить пенсії. Я думаю, що для пенсіонерів, особливо старшого віку, треба зберегти цей порядок і під кінець життя не псувати людям настрій ", - сказав він.

До 2023 року буде проведено конкурс та визначено оператора, який буде здійснювати адресні доставки маломобільних людям. Однак маломобільні - це досить невелика частина пенсіонерів, а іншим доведеться адаптуватися.

"Маломобільні - ви врахуйте стан здоров'я людей, особливо тих, кому за 70. Вони не зможуть з віддаленого села їхати в райцентр, щоб в банкоматі або у відділенні банку зняти гроші. Їм треба за місцем проживання доставляти пенсії, матеріальну допомогу та інше. Уряд має подбати, яким чином це зробити ", - зазначив Павловський.

Він також пояснив, хто, на його думку, належить до категорії маломобільних пенсіонерів.

"Маломобільних я б визначив всіх, хто старше 70 років. Та й з тими, хто старше 60 років, треба в індивідуальному порядку дивитися на стан здоров'я кожного пенсіонера - чи зможе він їхати за 50-70 км, щоб зняти гроші. Держава має визначити, яким чином йому доставляти пенсію та інші соціальні виплати", - резюмував експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Уряд робить все, щоб скоротити кількість сімей, які мають право на субсидії - експерт.