RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

На пенсію будуть відправляти примусово: в уряді готують неприємний сюрприз для українців

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт №4668 , щодо "вдосконалення" пенсійного законодавства. Передбачається, що він виправляє помилку пенсійної реформи 2017 року, а також дає можливість дострокового виходу на пенсію.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, згідно із законопроєктом, достроково можна вийти на пенсію при таких умовах:

  • Людину звільнили з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва, зокрема через ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, перепрофілювання підприємства, скорочення штату працівників, а також через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я.
  • Якщо їй залишилося до пенсії менше 1,5 року.
  • Людина має необхідний для призначення пенсії страховий стаж не менше 28 років (у 2022 році - потрібно буде не менше 29).
  • Зареєстрований в службі зайнятості, де йому не знайшли підходящу роботу.

Український уряд отримає від цього хорошу вигоду, заощадивши певну суму. Як зазначила міністерка соцполітики Марина Лазебна, допомогу з безробіття становить 5 026 грн, а пенсія - 3 486 грн. Перебування на обліку в службі зайнятості півтора року додає стаж українцеві, а значить пенсія ще трохи підвищиться, тому вигідно для уряду відправити таку людину на пенсію достроково.

Залишається відкритим питання чи буде в такому разі примусова відправка на пенсію або ж вибір залишиться за самим громадянином України.

Нагадаємо, стало відомо, в який період в Україні щорічно буде проводитися індексація пенсій.