RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Достроковий вихід на пенсію в Україні: хто ще отримає таке право

Верховна Рада недавно підтримала в першому читанні законопроект№4668 , який містить чергові зміни в порядку пенсійного забезпечення.

Одна з інновацій документа стосується права на достроковий вихід на пенсію батьків, діти яких тяжко хворіють, але їм не встановлена інвалідність (законопроект визначає, що тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність, це дитина, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги).

Матерям таких тяжкохворих дітей пропонується дозволити виходити на пенсію у 50 років, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. За вибором матері або у разі її відсутності, право на достроковий вихід на пенсію може бути надане батькові дитини. Правда, у нього з’явиться право на пенсію лише після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

За розрахунками Міністерства соціальної політики, надання права на достроковий вихід на пенсію батькам тяжкохворих дітей без встановленої інвалідності обійдеться бюджету не надто дорого - близько 30 тисяч гривень на рік. Адже таких людей відносно небагато. Проте приєднання їх до батьків дітей, які мають документально оформлену інвалідність, є безумовно актом соціальної справедливості.

Під час ухвалення даного законопроекту у першому читанні, депутати проявили неабияку одностайність. Він отримав 317 голосів. Тож практично немає сумнівів, що він незабаром буде прийнятий в цілому і набуде чинності вже з 1 січня наступного року, як це і заплановано його авторами.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Індексація для всіх: Кабмін готує зміни у виплатах пенсій