RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Ціна на газ в Європі досягла нового історичного максимуму

Ціна найближчого (листопадового) ф'ючерсу на TTF на біржі ICE Futures досягла рекордних 133,125 євро за МВт / год, або $1594 за тисячу кубометрів.

Свідчать дані біржі ICE Futures.

З 1 липня ціна виросла вчетверо, з 26,348 євро за МВт-год.

У відповідь на рекордне підняття цін, п'ять країн Європейського союзу - Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція прийняли рішення провести розслідування причин рекордного стрибка цін на газ в Європі, повідомив журналіст Bloomberg Хав'єр Блас в Twitter.

"Що стосується газу, функціонування його європейського ринку слід розслідувати, щоб зрозуміти, чому поточні газові контракти виявилися недостатніми", - йдеться в заяві.

Країни також закликали встановити загальні правила за обсягами запасів газу, щоб пом'якшити скачки цін. Крім того, вони запропонували підвищити координацію при закупівлях з метою посилення переговорних позицій.

Причиною зростання цін на газ в Європі досі є обмеження поставок газу Газпромом. У понеділок, 4 жовтня оператор газопроводу "Північний потік-2" заявив, що почалася процедура заповнення газом першої нитки трубопроводу.

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина хоче зберегти транзит газу через Україну після запуску "Північного потоку-2".