RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Передчуття "енергетичної війни": чи збереже Україна транзит російського газу

"Північний потік-2" суттєво збільшив небезпеку провокацій з боку Росії

"Північний потік-2" суттєво збільшив небезпеку провокацій з боку Росії Фото: УНІАН

Угода США і Німеччини по "Північному потоку - 2" (ПП-2) посилила позиції Кремля в Європі. Президент Володимир Путін вперше після окупації Криму і війни на Донбасі зміг реалізувати великий економічний проект в ЄС. Запуск "потоку" загрожує Україні втратою транзиту російського газу (мінус 1,5-2 млрд доларів на рік) і, найважливіше, військово-політичними проблемами. Президент Путін каже, що Москва виконає свої зобов'язання за контрактом, а далі - подивимося. Канцлер Німеччини Ангела Меркель на словах виступає за збереження українського транзиту після запуску ПП-2, але на реальну підтримку німців розраховувати не варто. Чому так відбувається, а також як росіяни використовуватимуть питання транзиту для тиску на Київ, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Газпром" дає добро?

Чинний контракт на прокачування газу закінчується в 2024 році, але Київ і Кремль вже почали "транзитні торги". Зовні росіяни демонструють оптимізм і готовність до діалогу. Керівництво "Газпрому" позитивно висловилося про участь Німеччини в обговоренні питання транзиту через Україну.

Як пояснив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, позиція "Газпрому" пояснюється тим, що попит на російський газ в Європі здебільшого формують німецькі компанії.

"Ви всі ознайомилися із заявою Міллера, заявою "Газпрому" на цей рахунок. "Газпром" підтвердив свою готовність транзитувати газ через територію України після 2024 року за умови, що це економічно доцільно, і за умови, що ГТС України знаходиться в нормальному робочому стані", - сказав Дмитро Пєсков.

Раніше в "Газпромі" заявили про готовність продовжити транзит газу по українській території після 2024 року в залежності від "економічної доцільності та стану української ГТС".

"Питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту через територію України повинні вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами. Для обсягів нових закупівель російського газу українським маршрутом сумарно вищих за поточні транзитні зобов'язання "Газпром" готовий навіть збільшити обсяги транзиту через Україну", - зазначив голова ради директорів "Газпрому" Олексій Міллер. Він також додав, що в разі необхідності "Газпром" зможе навіть збільшити обсяги поставок газу через нашу країну.

Слова Дмитра Пєскова і Олексія Міллера щодо участі Німеччини в переговорах по українському транзиту - політичний жест, який не варто сприймати буквально. Суть в тому, що Газпром (читай - Кремль) може намагатися диктувати транзитні умови Україні, але не Німеччині, з урядом якого російське керівництво не бажає сваритися.

"Багато хто називає завершення "Північного потоку - 2" перемогою Кремля. Насправді, основним переможцем виявилася Ангела Меркель. З точки зору політики, економіки та розвитку енергетики, ПП-2 несе серйозні дивіденди саме ФРН. З цієї причини німецький уряд був ініціатором переговорів і активно просував це питання в ЄС і в розмовах в США. У Росії таких можливостей немає", - пояснив у розмові з апострофом експерт з питань зовнішньої політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Гарантії для України

Як буде функціонувати ПП-2 і як будуть проведені всі бюрократичні формальності, також багато в чому залежить від позиції Берліна. На словах в уряді ФРН відзначають, що готові діяти "жорстко" щодо РФ, якщо вона спробує використовувати питання транзиту для тиску на Київ. Але поки це тільки слова.

Спільна заява Джо Байдена і Ангели Меркель по ПП-2, в якому Україна згадується кілька разів, спостерігачі вже порівняли з "Будапештським меморандумом". Відповідальність за цей провал лягає персонально на главу Офісу президента Андрія Єрмака, який фактично перетягнув на себе більшу частину функцій МЗС й інших відомств.

"Україні потрібні формальні гарантії, а не просто слова підтримки. Бажано, щоб це був документ (не обов'язково закон), ратифікований Бундестагом з нормою про те, що Берлін зупиняє ПП-2 в разі розширення російської агресії проти України. Справа Києва - запропонувати такий варіант, а далі подивитися, якою буде реакція", - сказав в коментарі "Апострофу" політолог-міжнародник Володимир Воля.

Чи варто Києву розраховувати на серйозну підтримку з боку Берліна в питаннях транзиту - велике питання. Надмірний оптимізм в таких питаннях небезпечний. Вітчизняні політичні романтики до останнього вірили, що Вашингтон в будь-якому випадку зупинить "Північний потік - 2", обклавши його санкціями. Ілюзії розвіялися після зустрічі Джо Байдена і Ангели Меркель.

"Ми продовжуємо опонувати "Північному потоку - 2". Ми продовжуємо розглядати його як російський геополітичний проект, мета якого в розширенні російського впливу на європейську енергетичну систему. Ми продовжуємо вірити в те, що ця угода погана, як для Німеччини, так і для України ", - заявив журналістам спікер Держдепу Нед Прайс після переговорів лідерів США і ФРН.

Вашингтон озвучує публічну позицію, утримуючись від різких дій проти "потоку", щоб не псувати відносини з німецьким урядом і великим бізнесом.

Кремлівський розрахунок

Аналогічний прагматизм щодо українського транзиту простежується і у керівництва Німеччини. Хоча росіяни і німці розповідають про те, що "Північний потік - 2" нібито є суто комерційним проектом, Москва використовує його саме як геополітичний інструмент. У Берліні все це прекрасно розуміють.

На жаль, але окремі політичні факти вказують, що на серйозну підтримку ФРН щодо продовження транзиту нам розраховувати не варто. Буквально відразу після повідомлень про американо-німецькому компромісі по ПП-2, МЗС Німеччини зажадав від Києва перенести в українське законодавство скандальну "формулу Штайнмайера".

Для Офісу президента це поганий сигнал. Подібні заяви вказують, що уряд ФРН в цілому готовий на компроміси з Кремлем по Донбасу за рахунок інтересів Києва. Заодно як би караючи України за різку публічну реакцію проти проекту ПП-2, в якому так зацікавлений Берлін.

Таку позицію Німеччини російське керівництво обов'язково використовує для "транзитних торгів" з українським урядом.

"Росіяни ближче до 2024 року, в залежності від обстановки, запропонують Києву контракт на транзит газу. Але вже зараз потрібно бути готовим до того, що вони запропонують найменш вигідний і найбільш принизливий для України варіант. Завдання Кремля показати, що прагнення України в ЄС і НАТО загрожує політичними і економічними втратами. Мовляв, ідіть, куди хочете, але ми покажемо, наскільки дорого це вам обійдеться", - пояснила "Апострофу" політичний аналітик, експерт з окупованих територій Марія Кучеренко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів