RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У НБУ знайшли причини різкого падіння курсу гривні

Ситуація на валютному ринку України минулого місяця різко змінювалася: якщо у першій половині листопада національна валюта зміцнювалася, то вже в другій почала девальвувати.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Макроекономічний та монетарний огляд Національного банку України за листопад 2021 року.

На початку місяця пропозиція іноземної валюти значно перевищувала попит на неї. Основними джерелами постачання іноземної валюти у період були експортна виручка підприємств агропромислового комплексу (АПК) і гірничо-металургійного комплексу (ГМК), і навіть кошти, що надійшли від нерезидентів.

Більше того, відображалися й позитивні очікування щодо подальшого прогресу у співпраці з МВФ після досягнутих домовленостей на рівні персоналу у жовтні. У прес-службі Нацбанку зазначили, що НБУ викуповував надмірну валюту на ринку, поповнюючи міжнародні резерви.

Вже в другій половині листопада гривня ослабла через значне зростання попиту на іноземну валюту з боку енергетичних компаній та психологічних факторів, зумовлених геополітичними ризиками, зокрема накопиченням військ РФ на кордоні з Україною.

В результаті за листопад 2021 року офіційний обмінний курс гривні до долара девальвував на 3,2% порівняно з кінцем жовтня - у середньому за місяць його знецінення було набагато помірним (0,3%). Незважаючи на значний продаж іноземної валюти для згладжування надмірних курсових коливань сальдо інтервенцій НБУ в листопаді залишилося позитивним — близько 0,4 млрд доларів, зазначають у НБУ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що до кінця цього року за прогнозами експертів курс американської валюти в Україні буде перебувати в межах 27-28,5 гривень за долар.