RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

​В Україні змінили тарифи на газ: скільки платитимемо за доставку

В Україні змінили тарифи на "блакитне паливо" у 2022 році. У середньому підняли вартість доставки (розподілу) газу на 3,9%.

Це передбачено рішення Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повідомляє ГазПравда.

Зазначається, що зростання в середньому по країні доставки газу на 3,9% є трохи меншим, ніж того бажали облгази та передбачали попередні проєкти тарифів.

Розмір тарифу для облгазів визначатиметься окремо залежно від регіону, кількості споживачів, а також розміру витрат для функціонування газорозподільних систем. Так само вираховують і відсоток, на який здорожчала доставка палива різних операторів ГРМ.

Найбільше зросли тарифи для ТОВ "Газпостачсервіс", що у Вінницькій області - 2,95 грн за кубометр, ТОВ "Спектргаз" - 2,82 грн за куб. м. Для "Гадячгазу", "Закарпатгазу", "Лубнигазу", "Миколаївгазу", "Тисменицягазу", "Харківгазу", "Чернівцігазу" тариф за доставку встановлено на рівні 2,39 грн за один куб. м.

Примітно, що найменший тариф за доставку встановлено для "Київгазу" - 38 копійок, "Харківміськгазу" - 52 копійки, "Кременчукгазу" - 55 копійок за один кубометр.

Одну компанію - ДП "Монтажник" - позбавили ліцензії на діяльність з розподілу газу.

У Нацкомісії наголошують, що ухвалені тарифи на 2022 рік змінено навіть менше, ніж того вимагають інфляційні процеси. Цьому сприяло те, що враховані в тарифах кошти на виробничо-технологічні витрати - незмінні порівняно з 2021-м.

У НКРЕКП оприлюднили таблицю з тарифами для всіх облгазів (разом з ПДВ).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у 2022 році мешканці Києва за один кубометр води платитимуть понад 30 гривень.