RU  UA

Спекуляція на продуктах: експерт назвав ринкові методи боротьби зі зростанням цін

Запровадження держрегулювання на 10 найбільш ходових продуктів харчування показало, що українська влада не готова до того, щоб ринковими методами впливати на цінову ситуацію, тому застосовує адміністративні заходи замість ринкових.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апострофі TV розповів економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Експерт нагадав доступні ринкові методи:

"По-перше, у нас є Держрезерв, куди ми постійно закуповуємо значну кількість різноманітної продукції. Якщо там стільки грошей зараз вливається, то чому ми не продаємо ці запаси і не впливаємо на цінову ситуацію?", – каже Несходовський.

“По-друге, якщо це питання спекуляції, то тут має діяти Антимонопольний комітет. Чому АМКУ не проводить розслідування, щоб встановити, що торгові мережі зловживають своїм становищем - і таким чином необхідно застосувати до них штрафні санкції", - запропонував він.

На думку директора Інституту соціально-економічної трансформації, ми бачимо повернення до адміністративних заходів, що не дуже добре для української економіки.

Більше дивіться в інтерв'ю на сайті "Апостроф": Порожні полиці та продукти низької якості – економіст назвав "ефекти" від регулювання цін