RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порожні полиці і продукти низької якості - економіст назвав "ефекти" від регулювання цін

Навіщо Кабмін запровадив держрегулювання та якого ефекту очікувати

Навіщо Кабмін запровадив держрегулювання та якого ефекту очікувати Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Кабмін опублікував список продовольчих товарів, на які запроваджується державне регулювання цін. Крім того, буде здійснено моніторинг цін щодо низки товарів. Серед них бензин, ліки та продукти, які часто вживаються. Таким чином, влада намагається підтримати найменш фінансово захищених українців. До чого призведуть регулювання та моніторинг цін, і чи є у держави економічні важелі для покращення ситуації на ринку – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

— Як монітринг вплине на український ринок? Чи допоможе це українцям?

— Уряд може моніторити ціни на будь-який перелік товарів, щоб активно реагувати на ті зміни, які відбуваються. Це повне право уряду та його безпосередня функція.

Проте тут питання щодо регулювання. Зазвичай регулювання цін призводить до наступних ефектів:

- По-перше, може зникнути окремий перелік товарів, які не вигідно продавати, з поличок магазинів. Може змінитися асортимент, бо лише на кілька товарів із переліку буде попит, решта просто не будуть продаватися.

- По-друге, це може призвести до того, що виробники, для того, щоби знизити ціну, будуть використовувати у виробництві цих товарів дешевшу та менш якісну сировину.

Тому такий крок, який повертає нас до певного соціалізму, не є достатньо виправданим. Уряд цим кроком показує, що він не готовий до того, щоби ринковими методами впливати на цінову ситуацію - і починає використовувати адміністративні заходи.

Ринковими методами є наступне: по-перше, у нас є держрезерв, куди ми постійно закуповуємо значну кількість різноманітної продукції. Якщо там стільки грошей вливається зараз, то чому ми не продаємо ці запаси й не впливаємо на цінову ситуацію?

По-друге, якщо це питання спекуляції, то тут має діяти Антимонопольний комітет. Чому Антимонопольний комітет не здійснює відповідне розслідування для того, щоби встановити, що ті самі торговельні мережі зловживають своїм становищем - і таким чином необхідно застосувати до них якісь штрафні санкції.

Тобто ми бачимо повернення до адміністративних заходів, що не є добре.

— Чому уряд прийшов до такого рішення?

— Я трішки виправдаю це рішення. Уряд його ухвалив після того, як вони вирішили продавати підприємствам газ за нижчими цінами, тим же хлібопекарням та молокозаводам. І тут виходить, що, якщо ти не хочеш, щоби тебе контролювали — ти купуєш газ по ринковій ціні і ставиш свої ціни на продукцію.

Або ти купуєш газ за пільговими цінами й тоді ми надаємо право уряду контролювати формування цін на продукцію для того, щоби та додаткова надбавка, яка може бути утворена в результаті нижчої ціни, не була привласнена кимось із ланцюжку постачання і реалізації. Але це тільки в цьому контексті.

Загалом я вважаю, що це підкреслює некомпетентність уряду, який не прораховує наслідки і вплив. І коли вже настає момент і необхідно ухвалювати рішення - то це відбувається адміністративно.

Новини партнерів

Читайте також

Кредитна кабала: що вигадали у Верховній Раді з процентною ставкою

Заборона кредитних компаній не вирішить проблему несправедливих процентних ставок за позиками, але необхідне жорсткіше регулювання