Росія відновила транзит газу через Україну: що треба робити владі

Російський "Газпром" з початку цього року відновив прокачування природного газу через українську ГТС в Румунію, хоча наприкінці минулого відмовився резервувати додаткові потужності. За перші 5 днів через точку "Орлівка-Ісакча" було поставлено понад 18 млн куб. м.

Про це пише Realist із посиланням на оперативні дані ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Відновлення транспортування російського газу територією нашої країни можна вважати визнанням “Газпрому” в тому, що він потребує української ГТС для реалізації своїх інтересів на європейському газовому ринку. Таким чином, правильна стратегія та тактика може зберегти постійний транзит.

Водночас його обсяги залежатимуть від держав-замовників та умов використання ГТС, адже ринок диктує умови ціноутворення.

Попри прямий транзит, до Румунії також прокачують блакитне паливо із "митного складу" українських ПСГ. За перші 5 днів січня його кількість становила 0,8 млн куб. м.

Не можна не згадати, що альтернативним способом постачання газу з Росії до Румунії є "Турецький потік". Попри його велику довжину та обмежену пропускну спроможність у порівнянні з нашою ГТС, країни Європи можуть віддати перевагу цьому маршруту у разі більш привабливої цінової кон'юнктури.

ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" варто було б скористатися ситуацією, що склалася, щоб зберегти транзит навіть при незначному зниженні прибутку. Можливо, для цього знадобиться підтримка уряду та дипломатів. Досягнення чітких домовленостей щодо транзиту дозволило б ОГТСУ зосередитись на модернізації та інших важливих завданнях.

Раніше ми писали, що з 1 січня 2022 року російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну до Словаччини на 41%.