Потрібен економічний шок: скільки ще Росія зможе фінансувати війну

Економіка країни-агресорки уповільнюється, добробут громадян падає

Економіка РФ поступово відстає з інших країн Фото: Shutterstock

Росія втрачає вагу у світовій економіці. Хоч і не так швидко як би нам хотілося. Згідно з прогнозом Міжнародного валютного фонду, вже за декілька років частка РФ у глобальному виробництві товарів та послуг виявиться настільки ж малою, що й у "дефолтному" 1998 році. "Апостроф" з'ясовував, чи зможе у такому стані країна-агресорка продовжувати фінансувати війну проти України.

Росія втрачає частку

Російська економка найближчими роками продовжить втрачати свою вагу у глобальному ВВП. Це випливає з квітневого макроекономічного прогнозу МВФ.

Йдеться про послаблення позицій РФ як в абсолютних цифрах, так і у перерахунку на душу населення.

За оцінками фонду, за останні десять років російський подушний ВВП упав на 16% і зараз він у шість разів менший, ніж у США. МВФ прогнозує, що найближчими роками добробут росіян продовжить падати, і Росію за рівнем ВВП на одну людину обходитимуть дедалі більше країн.

Читайте: Росіянин, де бензин брати будеш: чи знищить Україна російські НПЗ

Утім, російську владу ніколи особливо не цікавило, як живе підвідомчий їй народ, а щоб люди не бешкетували їм час від часу роблять подачки у вигляді незначних підвищень зарплат та пенсій. Ну і для надійності ще більше закручують гайки.

Але деградація російської економіки відбувається і на інших рівнях.

ВВП Росії у 2023 році досить несподівано зріс на цілих 3,6% (після падіння у 2022 році на 2,1%), і в Кремлі увіровали в те, що найближчими роками такі темпи зростання зберігатимуться. Проте МВФ бачить перспективи економіки країни-агресорки інакше, прогнозуючи найближчими роками досить млявий поступ (у 2025 році - 1,8%, у 2029-у –1,3%).

Проте справжній обвал очікується у сфері виробництва товарів та послуг. Якщо до 2024 року частка РФ за цим показником становила 2,94%, то 2025 року вона знизиться до 2,9%, 2026-го – до 2,85%, а 2027-го - до 2,8%. Це навіть менше, ніж у "дефолтному" 1998 (2,83%), коли він впав до найнижчого рівня з часу розвалу СРСР.

Частка РФ у глобальній економіці досягне свого історичного мінімуму (який також фіксувався у 1998 році) у 2029 році та впаде з нинішніх 2,9% до 2,7%.

Таким чином, щоб там не заявляли Путін та його підручні, ситуація в економіці РФ зовсім не така вже й райдужна.

Економіка війни

Слід зазначити, що Росія перевела більшу частину своєї економіки на "військові рейки". І, якщо в цивільних секторах спостерігається спад (а в деяких із них, наприклад, в автопромі, обвал), то у військове виробництво вливаються величезні кошти. Що, багато в чому, і забезпечує те зростання, яке спостерігалося минулого року і все ще очікується цього року. При цьому фінансові можливості країни-агресорки підтримуються за рахунок збільшення нафтогазових доходів (останнім часом у РФ змінилася модель стягування податків з нафтовиків, які тепер залежать не так від експортного прибутку, як від обсягів видобутку).

За словами аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, російська економіка несподівано добре адаптується до санкцій та показує непогане зростання.

"МВФ різко підвищив прогноз щодо зростання російського ВВП у 2024 році з 2,6% до 3,2%. Це навіть вище, ніж діючі оцінки ЦБ РФ (2,1%), - розповідає експерт у коментарі "Апострофу". - Якщо РФ продовжить підтримувати високі темпи збільшення держвидатків, а це - їхній базовий план, то російська економіка і далі випереджатиме очікування щодо ВВП" .

Він також підкреслив, що скорочення частки Росії у світовій економіці, яке прогнозує МВФ, означає не падіння ВВП, а лише уповільнення його зростання: "Фінансові можливості РФ через санкції не скоротяться від поточного рівня. Вони зростуть, але не так швидко, як в інших країнах".

Проте тренд на уповільнення, безумовно, є, і можна сподіватися, що він збережеться у майбутньому.

"Подальше розширення санкцій на нафтову галузь може призвести до істотно більшого зниження економіки РФ, - сказав у коментарі "Апострофу" економіст, колишній член Ради Національного банку України Віталій Шапран. - Думаю, Росія втрачатиме лідерство не тільки в соціально-політичній сфері в регіоні, але й у глобальній економіці. Також вона все більше залежить від КНР та економічних рішень влади Піднебесної".

Шок для країни-агресорки

Але як уповільнення економічного зростання та можлива стагнація позначаться на здатності країни-агресорки фінансувати війну проти України?

На думку Максима Орищака, у поточному режимі РФ може воювати три, п'ять і навіть більше років.

"Змінити ситуацію може тривалий обвал цін на нафту або повноцінне ембарго. Останнє вже й так діє від країн Заходу, але РФ обходить обмеження завдяки готовності країн Глобального півдня купувати російські енергоносії. Залишається лише обвал на ринку нафти. Але цьому протидіє ОПЕК+ та Китай. До того ж, обвал нафтового ринку неможливий у вакуумі - за ним обов'язково піде обвал фондових ринків і так далі, кризою накриє всі країни", - сказав він.

Віталій Шапран також вважає, що навіть незважаючи на погіршення економічної ситуації, Росія зможе продовжувати фінансувати війну, в тому числі, за рахунок зниження соціальних стандартів усередині країни.

"Для виведення з ладу їхньої військової машини економічними засобами потрібен економічний шок - бунти всередині країни, нафта URALS по 30-40 доларів за барель (на сьогодні понад 75 доларів - "Апостроф"), стихійні лиха, неврожай тощо. Шок має призвести до кардинальної зміни поведінки населення і бізнесу – це основний інструмент тиску на РФ через економічну сферу. Такі шоки можуть бути як природними (як при розвалі СРСР), так і організованими", - резюмував експерт.

Читайте: Росія повинна відшкодувати всі завдані збитки: на Заході шукають дієвий механізм компенсації

Читайте також

Скільки Україна втратила через польську блокаду: суми вражають

Общие потери экономики Украины от блокады границы с Польшей в течение почти трех месяцев могли составить до 100 миллиардов гривен

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Цены на продукты питания в Украине в 2024 году должны удивить украинцев - однако многое будет зависеть от политических решений