RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Змусять доплатити за минулі роки: як із українців "вибивають" гроші за газ

В Україні облгази можуть вимагати доплатити за газ за минулі роки. Йдеться про донараховане "блакитне паливо" в платіжках через "температурні коефіцієнти".

Про це повідомляє Napensii.

Облгазам на законних підставах дозволено стягувати таку заборгованість.

Борги у споживачів почали виникати кілька років тому - газовики вказували суму доплати за "приведення обсягу палива до стандартних умов вимірювання" з грудня 2015 року, коли законодавчо було закріплено відповідну доплату.

Згідно зі стандартними умовами поставки газу, температура повітря: +20 градусів, атмосферний тиск - 760 мм ртутного стовпчика. Дисбаланс виникає в різні пори року: у зимовий газ стискається, а влітку розширюється. Саме тому стали коригувати обсяг газу до вищевказаних умов: для цього показання лічильника стали множити на певний коефіцієнт (від 0,97 до 1,08) у залежності від місяця. Узимку він більший, влітку - менший.

Примітно, що Нацкомісія з тарифів забороняла відповідні донарахування за коефіцієнтом, тому, що перепади температур вже враховані у тарифах.

Такі донарахування та борги за ними споживачі намагалися опротестовували у судовому порядку, проте в апеляційних інстанціях суди ставали на бік газовиків.

А в листопаді минулого року рішення не на користь споживачів затвердив Верховний Суд, визнавши температурні коефіцієнти законними.

Раніше повідомлялося, що в деяких українських містах мешканці почали отримувати оновлені квитанції за опалення.