Експертка прогнозує у першому кварталі цьогоріч різке подорожчання приблизно на 20% таких продуктів харчування в Україні, як овочі та м'ясо.
Про це повідомила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало интернет-порталу Kurkul.com.
"У першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін, залежно від виду овочів, на 15-25%. Ціни на тепличні овочі можуть також різко зрости. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів з низьким рівнем доходів - свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні", - попередила експертка.
Крім того, яловичина, свинина та м’ясо птиці також подорожчають щонайменше на 15-12% у перші пів року 2022-го. Такі прогнозні оцінки дали науковці Інституту аграрної економіки.
"Обмежена купівельна спроможність українців посилила напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Нині перевага за останньою", - поінформувала фахівчиня.
Вона уточнила, що хліб та хлібобулочні вироби також можуть подорожчати на 10-25%, у залежності від рівня інфляції.
Раніше ми писали, в Україні почали зростати тарифи на інтернет-послуги. Провайдери попереджають, що подорожчання буде й надалі. Причиною цьому слугує підвищення витрат на кабелі та енергоносії.