RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Курс долара буде стабільним: у НБУ знайшли спосіб заспокоїти валюту

У НБУ, крім валютних інтервенцій та підвищення облікової ставки, вигадали новий метод боротьби зі стрибками курсу долара щодо гривні.

Про це повідомило одне з інформованих джерел на валютному ринку в коментарі UBR.ua.

"Заходи, що проводяться Нацбанком України, зі скорочення ліквідності банківської системи дозволять згладити курсові коливання через політичні фактори - пересування військ поблизу кордону або посилення риторики не зможуть призводити до різких стрибків курсу на міжбанку, як спостерігалося раніше" , - йдеться в повідомленні.

Співбесідник пояснив, що скорочення підтримки ліквідності проходитиме через різні інструменти, у тому числі за допомогою рефінансування.

Раніше директор департаменту відкритих ринків НБУ Олексій Лупін розповів про плани регулятора підняти норматив обов'язкового резервування на 2 п. п. до 2%. На його думку, такі дії посприяються підвищенню розміру обов'язкових резервів у півтора рази, знизять надлишок вільних коштів на ринку та збільшать вартість грошей.

"Скорочення підтримки ліквідності банківської системи через різні інструменти, у тому числі через механізм рефінансування, призведе до того, що на міжбанку буде дефіцит вільної гривні, і курс буде менш сприйнятливим до негативних політичних подій. При їх виникненні через дефіцит національної валюти швидше всього, жодної реакції на ринку не буде", – пояснив він.

З іншого боку, подорожчання грошей може призвести і до негативних наслідків для фінансового ринку, зокрема, зростання процентних ставок за банківськими кредитами. Проте експерт зазначив, що на сьогодні середня ставка п'ятдесяти найбільших банків Україна є "ненормально" низькою – вона на 2 п.п. нижче за облікову.

Раніше ми писали, що буде з курсом гривні в найближчий тиждень.