RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні злетять ціни на смартфони: скільки коштуватимуть і чому

Через дефіцит мікросхем, смартфони по всьому світу вже цього року можуть подорожчати на 10-20%. В Україні ціни на гаджети можуть злетіти ще вище – на 30-35%.

Про це повідомляє аналітична агенція Counterpoint Research.

Вже минулого року цінники на смартфони почали зростати - світовий попит на мікросхеми виявився на 10-30% вище за пропозицію, через що виробники напівпровідників почали різко відставати по виконанню замовлень. Так, великим компаніям доводилося чекати на мікросхеми до 17 тижнів. А невеликим – до одного року чи взагалі відмовлятися від проектів.

Головною причиною дефіциту стала пандемія COVID-19, яка спровокувала різкий попит на техніку для роботи: ноутбуки, приставки, смартфони. Одночасно через локдауни ускладнилася і подорожчала логістика.

В Україні у 2021 році також вже відбулося подорожчання “розумних телефонів” – у різних магазинах було помітно зростання цін від 8 до 20%.

"Цього року техніка у вітчизняних магазинах продовжить дорожчати. Йде інфляційний тиск на всі ринки. Кредити для бізнесу стають дорожчими, транспортні витрати зростають. Плюс глобальні причини, що вдарили по ринку смартфонів. За прогнозами, смартфони в Україні цього року можуть подорожчати ще більше, ніж у світі, - на 30-35%", - наголошують аналітики.

При цьому вони зазначають: у зв'язку з тим, що "частка сірої техніки на нашому ринку все ще є досить вагомою" , продавці зможуть трохи згладити світовий тренд подорожчання.

"Тому очікуване подорожчання "трубок" на 30-35% насправді може закінчитися зростанням ціни на 10-15%", - йдеться у матеріалі.

Раніше ми повідомляли, чому привезені в Україну авто стануть дорожчими і на скільки.