В Україні "борщовий набір" минулого року суттєво додав у ціні. Так званий "індекс борщу" підвищився на близько 30%.
Такі дані наводять експерти BRDO.
За експертними підрахунками, у лютому 2022 року борщ на чотирьох осіб за традиційним рецептом коштує 80,92 гривні. Рік тому його можна було зготувати за 62,06 гривні.
Ціна на борщові інгредієнти підвищилась по-різному: деякі продукти - на 5%, а деякі - на 284,4%.
Примітно, що в аграрній країні найбільше за рік подорожчали овочі. Так, у порівнянні з лютим-2021 у понад двічі виробники вирішили підняти ціни на буряк та моркву, майже вчетверо – на капусту.
Єдиним "недооціненим" овочем залишилась картопля. На неї виробники підняли ціну на 5,05%.
Не надто суттєво додала у вартості свинина - 12,03%, а також сметана - 8,78%.
Детальну динаміку цін у 2021 році на продукти зображено в інфографіці:
Як повідомляв раніше "Апостроф", експерти прогнозують у першому кварталі цьогоріч різке подорожчання приблизно на 20% таких продуктів харчування в Україні, як овочі та м'ясо.