RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Безбідна старість, але великі податки: у чому плюси та мінуси накопичувального страхування життя

Програми накопичувального страхування життя призначені для накопичення коштів на гідну старість та захисту від втрати працездатності.

У чому полягають їхні переваги та недоліки, роз'яснює Фонд гарантування вкладів.

Існує дві принципово різні системи страхування життя: ризикова та накопичувальна. Перша передбачає періодичні невеликі внески та значну одноразову виплату у разі настання страхового випадку.

Друга відрізняється виплатою повної суми накопичень після закінчення терміну дії договору. При настанні страхового випадку за цією системою виплачується вся страхова сума, яка може бути значно більшою, ніж сума внесків.

Плюси накопичувального страхування життя:

1. Страховий захист від втрати працездатності. Фінансовий захист життя та здоров'я. Фінансова підтримка сім'ї, для якої застрахована людина була єдиним годувальником.

2. Звільнення від внесків у разі повної втрати працездатності.

3. Поступове накопичення коштів у комплексі з гарантованим страховим захистом. Можливість зробити заощадження до пенсії та отримати додаткову пенсію від страхової компанії.

4. Податкові пільги для довгострокових договорів - під час укладання договору терміном понад 5 років можна отримати податкову знижку.

5. Збільшення розміру страхової суми (індексація), завдяки чому зберігається реальна вартість грошей на момент виплати.

6. Одержання інвестиційного доходу.

7. Страхові виплати можуть бути істотно вищими за внески.

8. Внески за договором страхування життя можна робити одразу або періодично.

Недоліки накопичувального страхування життя:

1. При поверненні суми за бажанням застрахованої особи до закінчення терміну договору стягується ПДФО 18% та військовий збір 1,5%.

2. Невисока доходність заощаджень, за якої можливе знецінення, якщо внески у гривні.

3. Зобов'язання сплачувати внески на довгі роки уперед.

4. Обмеження страхування деяких категорій осіб (інваліди І групи, онкохворі та інші).

5. Складнощі з отриманням компенсацій від перестраховиків. За банкрутства компанії, щоб отримати компенсацію від перестраховиків, доведеться нести додаткові витрати, оскільки вони перебувають за кордоном.

Раніше ми писали, що згідно із законопроектом про обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення держава вноситиме на пенсійний рахунок українців суму, рівну тій, що вони самі відраховуватимуть крім регулярних відрахувань роботодавця.