RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Накопичувальна пенсійна система: що чекає на українців з 2023 року

Відповідно до законопроекту про обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення, держава вноситиме на пенсійний рахунок українців суму, рівну тій, що вони самі відраховуватимуть крім регулярних відрахувань роботодавця.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі телеканалу "Дім".

Разом з тим, сума відрахувань не може бути більшою ніж 3% від середньої зарплати. На даний момент це – 420 гривень.

"Якщо людина захоче сама відкласти зі своєї зарплати, добровільно, держава це простимулює. Ми прорахували, що це буде 3% від середньої зарплати, або 420 грн ”, – уточнила Лазебна.

Таким чином, за добровільного відрахування на свій накопичувальний рахунок 420 гривень, держава подвоїть цю суму.

Ті, хто не захоче добровільно відраховувати гроші із зарплати, потрапить під дію обов'язкової системи відрахувань. Відповідно до її вимог, з 2023 року роботодавець вноситиме на накопичувальний рахунок 1% від середньої зарплати за працівника. У 2024 році цей відсоток зросте до 1,5%, а у 2025 – до 2%.

Ці відрахування також подвоюватимуться державою. Таким чином, у перший рік на накопичувальному рахунку таких українців накопичуватиметься 2%, у другий рік – 3%, а у третій – 4%.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, що на введення накопичувальної пенсії протягом першого року потрібно виділити близько 22 мільярдів гривень з державного бюджету.