RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Запитають, звідки гроші? Чи платитимемо при угодах з нерухомістю

Нещодавно з'явилася інформація про те, що з початку лютого при покупці нерухомості податкова зобов'язана перевіряти джерело походження коштів та декларації для дозволу на покупку.

Про те, наскільки це відповідає реальності, розповів адвокат Ростислав Кравець на YouTube-каналі.

За його словами, з 5 лютого набув чинності спільний наказ Міністерства юстиції України та Податкової служби щодо підтвердження відомостей про фізособу під час проведення держреєстрації прав на нерухоме майно.

"У цьому наказі і близько нічого подібного немає. Йдеться винятково про те, що нотаріус при оформленні угоди повинен заповнювати додатково відповідну форму та спрямовувати її до Податкової інспекції на перевірку. Про надання дозволів на проведення угод у наказі нічого не йдеться", - пояснив адвокат.

Він наголошує, що наказ стосується винятково технічної частини обміну інформацією. Інакше більшість українців не змогли б купити нерухомість, оскільки підтвердити легальність походження коштів під час придбання квартири можуть одиниці.

"Жодних проблем із купівлею нерухомості з 5 лютого у громадян України немає. Можна спокійно проводити угоди без пояснень джерел походження коштів. Просто нотаріус про це повідомлятиме Податкову інспекцію. Але для неї і раніше не було проблемою зайти в реєстр і подивитися. Просто вирішили звести це все в єдину інформаційну систему", – розповів Ростислав Кравець.

Проте, додав він, звідки взялися гроші людина, як і раніше, повинна буде пояснити в банку, через який вона оплачуватиме покупку нерухомості, - фінансовий моніторинг ще ніхто не скасовував.

Раніше ми писали, як українці можуть заощадити на купівлі квартири.