RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

Всі новини

Санкції проти РФ: коли клієнти російських банків відчують проблеми

Європейський Союз, США, Великобританія та низка інших країн ввели санкції проти Росії за визнання "незалежності" фейкових республік Донбасу. Крім персональних санкцій, обмеження торкнулися російських банків та суверенного боргу Росії.

"Апостроф" розбирався, наскільки всі ці санкції відчутні та чи будуть у Росії проблеми з фінансами.

"Введені санкції мають, скоріше, символічний характер, і глобально на фінансовій системі РФ не позначаться", - сказав у коментарі виданню старший аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Вадим Йосуб.

За його словами, після перших санкцій, які країни Заходу запровадили проти Росії за анексію Криму у 2014 році, у РФ суттєво скоротили зовнішні борги та корпоративні борги у валюті.

Щодо санкцій проти банків, зокрема, ВЕБу та "Промсвязьбанку", то, за словами Йосуба, до кінця березня їхні клієнти можуть відчути проблеми з міжнародними платежами та використанням платіжних карток за кордоном. Проте ці банки зможуть здійснювати платежі у рублях та обслуговувати рублеві картки "Мир". "У клієнтів цих банків є місяць, щоб змінити обслуговуючий банк, якщо вони потребують валютних платежів", - зазначив експерт.

Не становлять особливої загрози й санкції щодо суверенного боргу. "Купівля російського зовнішнього боргу на первинному ринку і раніше була під санкціями, - пояснив "Апострофу" виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. - Зараз додається вторинний ринок, але для Росії це не настільки критично, оскільки вони мають дуже жорстку бюджетну політику".

З цим погоджується інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса. "Поки що у Росії немає проблем із фінансами, і вони можуть витримати навіть повністю закриті зовнішні ринки", - написав він у Facebook, додавши, що при цьому вартість грошей для російського корпоративного бізнесу зросте.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Боляче чи не дуже: як ударять санкції Заходу по економіці Росії