RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Пенсії отримають усі: в Україні запровадили альтернативні способи виплати на час війни

На випадок збоїв у роботі тієї чи іншої банківської установи під час війни, урядом було прийнято підготовлені Міністерством соціальної політики альтернативні способи виплати пенсій та грошової допомоги. Це також стосується переміщених осіб, які отримують пенсію через поштового оператора.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Альтернативні способи дозволять забезпечити безперебійність у виплатах пенсій та соціальної допомоги.

Зокрема, урядом було ухвалено постанову “Про особливості виплати та доставки пенсій, фінансову допомогу на період запровадження військового стану”.

Ця постанова передбачає наступне:

  • Якщо певний уповноважений банк не зможе здійснювати виплату пенсій та грошової допомоги, то люди зможуть отримати належні їм виплати у будь-якому відділенні АТ “Ощадбанк” як грошовий переказ без відкриття рахунку. Цей механізм за необхідності запрацює автоматично, людині для отримання пенсії чи допомоги необхідно буде звернутися до будь-якого відділення цього банку з паспортом та довідкою про присвоєння РНОКПП (індивідуального податкового номера).
  • Якщо людина отримує пенсію та/або грошову допомогу через АТ “Укрпошта” за місцем проживання, і змушена була через небезпеку змінити фактичне місце проживання, то вона також зможе отримати їх у відділеннях АТ “Ощадбанк” як грошовий переказ без відкриття рахунку. Для цього необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України (якщо це одержувач пенсії) або до органів соціального захисту населення (якщо це одержувач грошової допомоги). Звернутись до органів Пенсійного фонду України з цього питання можна особисто за телефоном гарячої лінії або через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Звернутися до органів соціального захисту можна особисто або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку.
  • Дітям з інвалідністю, яким виповнилося 18 років протягом дії воєнного стану, починаючи з лютого 2022 року, і вони не встигли пройти обстеження та отримати висновок медико-соціальної експертизи про встановлення статусу особи з інвалідністю, виплата соціальної допомоги триває на період воєнного стану та на один місяць після дати його скасування.

Встановлено також можливість продовження строків виплати пенсій у разі виникнення обставин, що виключатимуть виплату у певні дати.

Відзначається, що Міністерство соціальної політики, Пенсійний фонд України, органи соціального захисту населення можуть передзвонити одержувачам для перевірки та уточнення відомостей про зміну фактичного місця проживання, що надійшли з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку або через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України .