RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Що таке військові облігації та як їх купити: інструкція

В Україні з 1 березня 2022 року стартували аукціони з продажу військових облігацій. Експерти пояснили, що це за цінні папери та як їх придбати.

Про це йдеться у матеріалі видання РБК-Україна.

Військові облігації - є різновидом облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) чи державних цінних паперів. Вони покликані підтримати державний бюджет в час війни, а власнику дають право отримати їхню вартість і дохід, якщо передбачений за умовами розміщення.

Купити військові облігації можуть громадяни України та іноземні інвестори у державних "Ощадбанку" та "ПриватБанку".

Обсяг купівлі облігацій за один раз не може перевищувати 102 штуки, а номінальна вартість однієї ОВДП – 1 тисяча гривень.

Як пояснюють експерти, у військової облігації проста ставка дохідності (simple) - зараз її можна придбати за 985 гривень, а 27 квітня поточного року держава поверне вже 1 тисячу гривень.

Зокрема, придбати військові ОВДП можна у "Приват24". Для цього необхідно:

- у розділі "Сервіси" обрати "цінні папери";

- вибрати серії облігацій (UA4000221436, з датою погашення 27 квітня 2022 року, невдовзі з'являться однорічні облігації з погашенням у березні 2023-го);

- необхідно вибрати, з якої картки сплатити ОВДП;

- вибрати картку, куди має бути повернута мінімальна вартість цінних паперів;

- оплатити покупку ОВДП.

Раніше "Апостроф" писав, що в Україні під час воєнного стану запроваджено тимчасову заборону на продаж готівкової валюти населенню. Експерти схвально оцінюють таке рішення регулятора, адже це гарантує стабільність національної валюти.