RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Дефолту не уникнути: довгостроковий рейтинг дефолту Росії впав до критичних мінімумів

Рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує Російській Федерації неминучий суверенний дефолт. Причиною називають санкції проти Росії через війну в Україні та дії уряду у відповідь.

Про все це йдеться у звіті агентства.

Обмежувальні заходи щодо економіки Росії підірвали спроможність обслуговувати державний борг, зазначають аналітики. Тому прогноз довгострокового рейтингу дефолту в іноземній валюті знизили з "В" до "C". Така негативна динаміка в рейтингу відбулася за тиждень, хоча до того, 2 березня, також було зниження - до "B".

Таким чином, рейтинг "С" говорить, що країна наближається до суверенного дефолту.

Зокрема, критикують в агентстві указ російського президента від 5 березня, що може призвести до деномінації платежів за держборгом в іноземній валюті у місцеву валюту для кредиторів у країнах Заходу. Деномінацією називають зміну вартості фінансових інструментів, найчастіше термін використовують при обміні старих грошових знаків на нові, але з меншим номіналом.

Також, згідно з постановою Центробанку РФ, обмежили передачу купонів за борговими зобов'язаннями (облігаціями федеральної позики) у нацвалюті нерезидентам.

До всього - посилять ймовірність вибіркової невиплати зобов'язань щодо суверенного боргу більш жорсткі європейські санкції та ембарго США й Британії на імпорт енергоносіїв.

Аналітики прогнозують, що будуть запроваджені технічні бар'єри для обслуговування боргу з боку РФ, зокрема, через пряме блокування переказу грошей кліринговими та розрахунковими системами. Посилений контроль за рухом капіталу також має вплинути на ситуацію. Тож, вищевказані фактори можуть призвести до невиплати комерційного боргу у певні пільгові періоди.

Як писав" Апостроф", росіяни опинилися на порозі бідності через обвал курсу російського рубля. Упродовж останніх років кожен новий акт агресії президента Росії Володимира Путіна знецінював національну валюту.