RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Запасів вистачає: українцям розповіли, на скільки ще вистачить продуктів

В Україні дефіциту ключових харчових продуктів не буде навіть при зупиненні виробництва. В країні є чималі запаси продовольства для внутрішнього споживання.

Про це розповіли у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Читайте також: Війна в Україні: хроніка подій 13 березня

Наразі в країні виробництво продукції у п'ять разів перевищує внутрішнє споживання. Населення не постраждає і навіть за умови запинки виробництва, адже накопичилось чимало запасів через припинення експорту.

Так, запасів пшениці наразі - близько 6 млн тонн, тоді як щорічне споживання становить 8 млн тонн. До всього - влітку очікується вже врожай озимої.

Запасів кукурудзи - 15 млн тонн, за річного споживання 7 млн тонн. Тобто вистачить на два роки. Об'єму запасів соняшникової олії вистачить на п'ять років. Цукру - на півтора року.

У рамках підготовки до посівної закуплено 80% мінеральних добрив, чого достатньо для отримання вищого за середній рівень врожайності. Зокрема, насіння закуплено на 75%, засобів захисту - на 55%. До травня-червня планують закрити недостачі.

Паливо мають намір одержати, налагодивши транспортування та змінивши напрямки.

У відомстві наголошують, що посівна у 2022 році, з огляду на затяжну зиму, почнеться пізніше і стане найскладнішою за всю історію незалежності. Розраховують, що у південних регіонах посівна почнеться з 20-х чисел березня, а масштабно по країні - з 10 квітня.

Нагадаємо, що в міста, які найбільше постраждали від вторгнення російських військ, відправили 75 тисяч безкоштовних продуктових наборів. Люди отримують продовольство у рамках програми "Мільйон продуктових наборів".