RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Обстріл полігону на Львівщині та удари ЗСУ по окупантах: хроніка війни в Україні 13 березня

Уже третій тиждень тривають запеклі бої між захисниками України та російсько-нацистськими військами. Ворог не просувається практично в усіх напрямках і проводить перегрупування з недобитих бійцями ЗСУ частин.

Ранок 13 березня розпочався з обстрілу Львівської області – вперше з моменту початку війни. Також вибухи чули в Умані та Івано-Франківську. Особливо напруженою ситуація залишається на Донбасі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 11 березня

Хроніка боїв 12 березня

_________________________________________________________________

00:57. доброї ночі, ми з Маріуполя, Україна!

00:51. це зворушливе відео з Маріуполя. Військові роздають місцевим жителям свою їжу. Нас НІКОЛИ НЕ ЗДОЛАТИ! А російські фашисти на все життя будуть вигнанцями і горітимуть у пеклі.

00:41. протягом доби силами протиповітряної оборони уражено чотири літаки, три вертольоти та безпілотний літальний апарат окупантів. На Київщині група ворожих літаків типів Су-35, Су-34 та Су-25 намагалась завдати ракетно-бомбових ударів по оборонних редутах українських захисників. І поки винищувачі Повітряних Сил вели позиційне повітряне протистояння із переважаючими силами окупантів, протиповітряна оборона випустила зенітні ракети по ворожих повітряних цілях. Попередньо зафіксовано три влучання по літаках противника. Також зенітні ракетні війська інформують про ураження трьох вертольотів рашистів і одного БпЛА. Ще один літак ворога долітався над Черніговом.

00:36. підсумкове зведення Генштабу за 13 березня

- для нарощування угруповань у Поліському, Таврійському та Південнобузькому операційних районах противником здійснюється формування та переміщення стратегічних резервів до наших кордонів. Водночас фіксуються випадки масової відмови російських військовослужбовців від "відряджень в Україну" для участі в бойових діях, незважаючи на обіцянки щодо надання статусу "ветерана війни", додаткових добових виплат та підвищеного посадового окладу.

- нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, російські окупанти продовжують знищення стаціонарних об’єктів військової та цивільної інфраструктури на території України. Так, 13 березня було завдано ракетних ударів по об’єктах в населених пунктах Умань, Івано-Франківськ, Старичі із застосуванням літаків стратегічної авіації. Крім того, продовжуються пуски ОТКР "Іскандер" з території Білорусі.

Ситуація за напрямками:

- на Волинському напрямку противник проводив демонстраційні дії підрозділами зі складу ЗС РБ вздовж Державного кордону України;

- на Поліському напрямку підрозділи окупаційних військ проводили заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, удосконалювали логістичне забезпечення. З метою виключення раптовості дій з боку ЗСУ противник активно веде розвідку;

- на Сіверському напрямку противник зосередився на перегрупуванні, поповненні запасів, підготовці до відновлення наступу у напрямку Броварів;

- на Слобожанському напрямку противник намагається закріпитися на досягнутих рубежах, здійснює перегрупування військ та здійснює спроби відновити наступальні дії на Харків і Суми;

- на Ізюмському напрямку внаслідок активних наступальних дій українських захисників противник зазнав втрат в районі населених пунктів Топольське, Шпаківка, Донецьке та відступив;

- на Донецькому та Таврійському напрямках ворожі підрозділи намагаються вести штурмові дії, зосереджуючи основні зусилля на просуванні в напрямку Сєвєродонецька. Безуспішними залишаються спроби захопити Маріуполь;

- на Південнобузькому напрямку противник намагається вести рейдові дії та закріпитися на досягнутих рубежах.

00:21. ще одна перехоплена розмова російського окупанта. Каже з 900 десантників у їхній групі лишилося лише 300.

00:10. вечірнє звернення Зеленського після 18-го дня війни

00:00. "Байрактар" в дії - пункт управління артилерією окупантів відправився до пекла

23:57. Багамські острови - один з найвідоміших офшорів світу. Багами приєднались до санкцій проти РФ. Але великий удар по гаманцям русоолігархо

23:51. на Росії заявили, що через санкції втратили доступ до $300 млрд своїх резервів. Про це заявив міністр фінансів нацистів. Ласкаво просимо до нової реальності, суки москальські.

23:48. для того, щоб у окупантів був хоч якийсь шанс взяти Київ, їм знадобиться велике угруповання військ, якого наразі немає на території всієї України. Про це розповів голова КДВА генерал Микола Жирнов. Для прикладу, для штурму Берліну знадобилося 2 млн людей та 42 тис. артилерійських стволів.

23:44. крім військової техніки ЗСУ рознесли штаб з керівництвом орків під Мелітополем. Додав Антон Геращенко. З цим штабом наші сили мучилися два тижні.

23:33. близько 9 години вечора під Василівкою Запорізької області ЗСУ завдали нищівного удару по техніці РФ, яку окупанти накопичували під Мелітополем. Наша артилерія вщент розбила близько 200 машин нацистів. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Інформацію також підтверджує і губернатор Миколаївщини Віталій Кім.

23:21. ювелірна робота бійців полку "Азов" зі знищення техніки та живої сили окупантів

23:18. гуманітарний караван ще ближче до Маріуполя. Виїхавши із Запоріжжя вчора, 12 березня, о 9:00, караван продовжує рухатись. Як розповідають водії, дорога дуже складна, колона машин їде повільно, але продовжує рух. Їхати вдається виключно у день, бо це обумовлено правилами безпеки. За майже дві доби караван проїхав понад 200 км по раніше узгодженому маршруту. До місця призначення залишається ще приблизно 80 км. При дотриманні всіх домовленостей, вранці 14 березня має відкритись зелений коридор і гуманітарний караван продовжить рух до Маріуполя, де на допомогу очікує 400 тисяч людей.

23:10. день трауру у окупантів-блохерів - на Росії заблоковано Instagram

23:07. у Харкові на станціях метро почали створювати дитячі куточки.

23:05. як ми писали раніше, окупанти обстрілюють селище Високопілля на Херсонщині. А все тому, що громада самотужки відбивається від атак російських окупантів, попри обстріли з важкої артилерії.

22:52. за добу, що минає, вдалося евакуювати майже 3 тисячі мешканців Великої Димерки, Гоголів та Пласке. З Бородянки понад 600 людей вирушили до Житомира. Серед них – пацієнти психоневрологічного інтернату. Чекаємо ще на автобуси з села Перемога. Про це розповів очільник Київської обласної ВЦА Олексій Кулеба.

22:48. на Харківщині ЗСУ знищили ДТ-30 "Витязь" - це дволанковий всюдихід на гусеничному ходу, призначений для транспортування у складних кліматичних умовах.

22:41. Росія ніяк не заспокоїться через те, що білоруські війська не хочуть воювати в Україні. Окупанти готують спецоперацію, в рамках якої планує перевдягнути білоруських військових у форму РФ і відправити на війну в Україну. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. Одне нацисти не врахували - білоруси не хочуть воювати проти України у будь-якій формі.

22:38. окупанти із "градів" обстріляли селище Високопілля Херсонської області. Відбулося пряме потрапляння у дитсадок. А один із снарядів вивів з ладу газотранспортну систему.

22:17. у окупантів справи геть кепські. Мордор звернувся до Китаю, просячи військову і економічну допомогу.

22:11. окупанти планують висадити десант на території Одеси та Одеської області, але українські військові готові на це реагувати. Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

22:09. російські окупанти придумали тупий черговий фейк. Близько 9:30 ранку в районі села Веселе на Харківщині нацисти із ЗРК "ТОР" на висоті 3200 м збили БПЛА, який висувався для проведення розвідки на харківському напрямку. При цьому, окупанти доповіли керівництву про знищення БПЛА "Байрактар" наших Збройних Сил. Результати розслідування причин зникнення БПЛА ЗС РФ довели факт його збиття власним ЗРК ППО, проте командування армії РФ вирішило приховати цю інформацію.

21:43. СБУ перехопила розмову окупанта зі своєю жінкою у Маріуполі. Той розповідав, що шансів взяти Маріуполь у них немає, а за день "Азов" та інші захисники міста вбивають по 700 орків РФ.


21:40. увесь світ вже зрозумів, що терористичною державою у світі номер 1 є Росія, а її вождь Путлер - терорист номер 1 у світі.

21:37. окупанти обстріляли на Миколаївщині школу - померли 4 мирних людини, ще три поранені.

20:50. окупанди-звірі вбили волонтера-інваліда Олександра Кононова, що прикутий до інвалідного візку. Волонтер свого часу був у полоні в ЛНР, провівши у в'язниці 100 днів. Після звільнення мешкав у селищі Борівське під Сєвєродонецьком. Путінські вбивці увірвалися до нього додому і розстріляли прямо в інвалідному візку. Горіти вам у пеклі, фашисти прокляті!

20:17. у місто Скадовськ на Херсонщині заїхала колона російських загарбників. Близько 30 одиниць техніки розміщені в одному з дитячих таборів на краю міста.

20:11. надвечір 13 березня на всіх напрямках, з яких намагаються атакувати Україну путінські війська, захисники нашої держави ведуть оборонні бої. У Генштабі ЗСУ констатують, що ворог підтягує кораблі у повній бойовій готовності - аби завдавати ударів по українських містах ще й з Чорного моря.

20:00. під час боїв на території України армія окупантів втратила вже понад 30% складу. Про це в ефірі телемарафону українських телеканалів повідомив радник Офісу президента Олексій Арестович.

"Вони гинуть сотнями. Біля Маріуполя точно 250 вбитих, більше 700 — поранено. Втрати точно ростуть, близько 500-1000 щодня, але порахувати важко. 14-15 тисяч є точно, але обережно кажуть понад 12 тисяч", - зазначив Арестович.

19:46. в Ірпені наші захопили нову російську БМД-4. Машина Абсолютно справна та ще й з боєкомплектом.

19:43. бійці ЗСУ захопили унікальний трофей — мостоукладач МТУ-90.

19:32. зведення Генштабу на 18:00 13 березня

- угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Південному, Східному та Північному напрямках. Ведуться оборонні бої, здійснюється прикриття державного кордону України та морського узбережжя держави. На окремих напрямках здійснюється проведення стабілізаційної операції та виконуються завдання територіальної оборони.

- угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття об’єктів критичної інфраструктури України та угруповань військ.

- з початку доби ворог зосередив основні зусилля на просуванні у напрямку міста Кривий Ріг та на захопленні міста Миколаєва. Не полишає спроб щодо захоплення міста Маріуполя.

- окупанти продовжують накопичувати резерви для наступу на Вугледар та завдають артилерійських ударів по житловим кварталам міста.

- з метою нанесення ударів по території України з акваторії Чорного моря там перебуває у бойовій готовності "повна" корабельне угруповання противника.

- в порушення вимог Міжнародного гуманітарного права окупанти продовжують брати в заручники цивільне населення, наносити ракетно-бомбові та артилерійські удари по густонаселених кварталах, школах та дитячих садках, грабують місцеве населення, вдаються до мародерства. Також, за наявною інформацією, ворог активізує діяльність щодо проведення диверсій на шляхах пересування транспортних конвоїв з гуманітарними вантажами та військовою допомогою.

18:59. при авіаційному нальоті на Чернігів щойно збили літак окупантів типу Су. Про це повідомили у командуванні "Північ".

18:52. на Чорнобильській АЕС відновили електропостачання. Також світло з'явилося і в місті Славутич. Ремонтні роботи було проведено фахівцями "Укренерго".

18:42. "Маріуполь став містом-мучеником", - Папа Римський присвятив Україні недільну месу у Ватикані.

17:25 За 17 днів війни окупаційні війська вбили 2187 мирних беззбройних маріупольців. За 24 години що найменше 22 бомбардування мирного міста. Скинуто вже близько 100 авіабомб на Маріуполь.

17:20 Під Білгородкою техніка окупантів не змогла форсувати Змієві вали. Давньоруські оборонні системи проти Орди – 2000 років гарантії!

16:55 Мер Києва Віталій Кличко заявив, що стурбований потенційною російською хімічною чи біологічною атакою на Україну.

16:30 Уряд Чехії оголосив про чергову військову підтримку України. Її вартість становитиме 31,5 млн доларів, заявила міністр оборони Яна Чорнохова.

16:25

16:15 Миколаївський губернатор Віталій Кім розповів про те, що окупанти спробували атакувати у трьох напрямках, але скрізь отримали "мзди".


16:01 Російські окупанти почали перекидати 500-кілограмові бомби ближче до кордону України. У білоруському Лунінці помітили перевезення варварської зброї, якою бомбили Харків та Маріуполь.

15:35 У Чорнобильській зоні спалахнули потужні пожежі: через окупантів рятувальники не можуть загасити спалах.

15:25 Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що офіційні дані про знищених "понад 12 тисяч" окупантів не змінюються кілька днів тому, що зараз підрахунок втрат особового складу ворога – далеко не першочергова справа.

15:05 Триває евакуація громади Клавдієво-Тарасове під Києвом. Але там відрізаними від світу залишаються діти, старі та відомий український письменник Володимир Рафеєнко.

14:37 В Ірпені рашисти розстріляли кореспондента New York Times Брента Ренауда. Він отримав поранення і був евакуйований у київський Охматдит.

14:15 На Чернігівщині ЗСУ розгромили танкову колону окупантів, що рвалися на Київ.

14:01 Вантаж із гуманітарною допомогою знаходиться за 80 кілометрів від Маріуполя, але росіяни не дають його доставити, повідомив президент Володимир Зеленський.

13:34 Республіка Молдова відтепер прийматиме цифрові документи у додатку Дія.

13:03 Під час телефонної розмови з Ердоганом Путін заявив, що не проти зустрічі із Зеленським – глава МЗС Туреччини

Крім того, глава турецького МЗС заявив, що Туреччина не приєднуватиметься до санкцій Заходу проти Росії. Таким чином, для Туреччини туризм поки що важливіший за мир в Україні.

12:47 Голова Львівської обласної адміністрації повідомив, що в ході ранкового ракетного удару по Яворівському полігону загинуло 35 та поранено 134 особи.

12:33 На вісімнадцятий день війни Росії проти України супротивник визначився із основним напрямком бойових дій. Це зона проведення операції Об'єднаних сил на Донеччині.

12:00 Влада Києва заявляє, що місто виділило двотижневий запас продуктів першої необхідності на випадок блокади - повідомляє агентство Reuters

11:57 На вісімнадцятий день війни Росії проти України Ірпінь (Київська область) лишається під контролем на 70%. За решту території точаться бої.

11:27 Внаслідок обстрілу Миколаєва вночі загинули 9 людей. Про це заявив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

11:12 В Італії перекинувся автобус із 20 українцями, за попередніми даними, загинула одна жінка.

11:05 У Маріуполі загинуло вже 1582 мирні жителі, заявила заступник голови МВС Мері Акопян.

У самому місті продовжуються запеклі бої. Захисники міста сміливо борються з вищими силами ворога, повідомляє полк "Азов".

10:51 Михайло Подоляк про так звану «ХНР»:

"Будь-які ініціативи щодо проведення "референдумів", фіктивних сесій, місцевих рад, роздачі паспортів в окупованих містах півдня України – Херсоні, Каховці, Генічеську – абсолютно нікчемні. Російські війська покинуть територію України, колаборанти отримають кримінальне переслідування." - написав Подоляк

10:31 Удари на Львівщині були скоєні ракетами. Попередньо за допомогою літаків із Саратова, які здійснили атаку на бойовому курсі без зальоту на територію України. Було випущено близько 30 ракет, частина їх збила ППО, повідомив на брифінгу голова Львівської ОВДА Максим Козицький. Загинуло 9 людей, 57 постраждали.

10:04 Голова Запорізької ОДА повідомив, що викрадено мера міста Дніпрорудне

До цього окупанти викрали мера Мелітополя і піддали його катуванням за відмову від співпраці.

9:17 Втрати ворога станом на ранок 13 березня

8:25 Телеграм-канали публікують перші кадри руйнувань після удару по військовому полігону у Яворах (Львівська область).

7:41 Станом на вечір суботи, 12 березня, місто Скадовськ Херсонської області перебуває під контролем української влади. Російські окупанти пішли із міста.

7:36 Російські окупанти випустили 8 ракет по Міжнародному центру миротворчості та безпеки у селі Старичі Яворівського району Львівської області.