RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Коли вже пробилися нижче дна: що далі буде з рублем і коли пік ослаблення

Росія, що розв'язала війну в Україні, власними руками знищила свою економіку. Потужні санкції обвалили курс рубля і змусили світ говорити про дефолт країни. Але це лише початок, а найгірше – попереду.

Про те, що надалі чекає російський рубль, розповів сайту "Сегодня" економіст Олексій Кущ.

Експерт зазначив, що в країні буде складатися подвійна або потрійна система курсоутворення.

Офіційний курс буде найміцнішим, але за ним неможливо буде купити валюту. Ним зможуть скористатися лише імпортери якогось критичного імпорту. Безготівковий ринковий курс, нижчий за офіційний, буде доступний для юросіб та їх розрахунків.

А ось малий і середній бізнес, як і всі жителі Росії, будуть користуватися чорним курсом, який буде в рази слабшим. Наразі офіційний курс рубля до долара встановився на позначці 111. На чорному ринку ситуація зовсім інша – 250-300 руб/долар. Така ситуація триватиме.

"Буде повторення моделі Радянського Союзу. Офіційний курс радянського рубля до долара був там 67-68 копійок, а на чорному ринку можна було купити долар за 5-6 рублів. Тобто це формат такої квазіпланової економіки, де іноземна валюта буде постійно дефіцитним товаром", – розповів Кущ.

Економіст упевнений, що санкції Заходу лише починають активізуватися, тому остаточні цифри щодо рубля до долара ще не можна передбачити. Пік ослаблення рубля буде десь восени через 3-4 місяці.

Нагадаємо, раніше критична ситуація з економікою країни змусила кремлівського диктатора Путіна покинути свій бункер і "пояснити" війну з Україною та дефолт Росії.