RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

Всі новини

Усі три країни Балтії повністю відмовилися від російського газу

Станом на 3 квітня вже відмовилися від природного газу з РФ усі країни Балтії. До Литви приєдналися Латвія та Естонія. З 1 квітня блакитне паливо не надходить із території Росії.

Про це повідомив голова правління оператора системи природного газу АТ Conexus Baltic Grid (Conexus) Улдіс Барісс "Латвійському радіо".

"Якщо ще й були сумніви, чи можна розраховувати на російські поставки, то ці події ясно показують, що з погляду надійності покладатися на них фактично більше не можна. З точки зору енергетичної безпеки держави однозначно потрібно вирішувати питання щодо будівництва другого ЗПГ-терміналу – чим швидше, тим краще", - наголосив він.

За словами Барісса, на даний момент природний газ доставляють два постачальники - Клайпедський термінал зрідженого природного газу та Інчукальне підземне газосховище, в якому газу 7,6 террават-годин - майже стільки Латвія та Литва разом споживають у зимові місяці. Таким чином, як зазначив глава Conexus, на найближчі місяці країни Балтії блакитним паливом забезпечені.

Крім того, Інчукальне підземне газосховище розпочало сезон закачування набагато раніше звичайного - з 26 лютого. Це пов'язано із забезпеченням запасів газу.

Раніше ми розповідали, що газовий ультиматум Володимира Путіна провалився і ЄС платитиме за російський газ у євро.