RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Чи могли злетіти вище 50 грн за літр: що буде з цінами на бензин на українських АЗС

Нещодавній удар рашистських окупантів по нафтопереробному заводу в Кременчуці може сильно вплинути на ціни за бензин на автозаправках по всій Україні.

Про те, що необхідно робити в поточній ситуації, повідомив у себе у Facebook директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

За словами аналітика, ще з першого дня повномасштабного вторгнення Росії в Україну, атака на Кременчуцький НПЗ була очікуваною. Крім того, окупанти заблокували морські шляхи, а завод відчував нестачу сировини.

Для того, щоб стабілізувати ситуацію, Україна має нарощувати імпорт через свої західні кордони та тимчасово відмовитись від державного регулювання цін на АЗС. Нинішнє становище у галузі експерт назвав контрольованим дефіцитом - у квітні він посилюватиметься через зростання попиту. Сюди включаються посівні роботи, а також передбачувані "втрати інших нафтобаз".

"Що зараз відбувається? Дизпаливо у групі 38-44 грн/л, а регульована ціна на заправках – 37,42 грн/л. Причина – дефіцит", - пише Куюн. За його словами, вільне ціноутворення дозволить зняти з постачальників хоч би комерційний ризик.

"Як варіант можна зафіксувати поточну регульовану націнку 4,5 та 5 грн/л бензину та ДП відповідно, але не до регульованої собівартості, як зараз, а до фактичної, яку нескладно встановити за документами", - зазначив експерт.

У коментарі UBR Куюн заявив - у найближчому майбутньому вартість палива зросте через високі котирування у третій декаді березня. Очікується, що ціна на дизельне паливо може зрости на 4 грн/л, бензин – більш як на 2 грн/л.

За словами Куюна, завдяки зниженню податків на пальне у квітні споживачі заощаджують по 12-13 грн на літрі.

"Якби такого кроку зроблено не було, зараз ціни були б вище 50 грн/л", - підкреслив аналітик.

Раніше ми писали, скільки зараз коштує бензин в Україні та як можна заощадити.