RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Фінансова допомога під час війни: кому та скільки грошей платять

У Міністерстві соціальної політики України розповіли про порядок виплат фінансової допомоги громадянам країни в умовах війни з Росією.

Про це в інтерв'ю "Фактам" розповіла голова відомства Марина Лазебна.

Міністр зазначила, що однією з найперших програм стала "єПідтримка" - у її рамках виплачувалося по 6,5 тисяч гривень тим, хто втратив роботу в місцях активних бойових дій. За цією програмою допомогу від держави отримували:

  • фізичні особи-підприємці, які сплатили єдиний соціальний внесок за 4 квартал 2021 року;
  • наймані співробітники, за яких було сплачено ЄСВ у той же період.

Сюди не було включено працівників організацій, які отримують кошти з Державного бюджету України, а також тих ФОП, які не перебувають у стані припинення, реорганізації чи ліквідації в умовах воєнного часу.

Далі Кабінет Міністрів України схвалив програму надання допомоги на проживання для тих українців, які були змушені покинути свої будинки через бойові дії, але не поїхали за кордон. Уряд надає внутрішньо переміщеним особам по 3 тисячі гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю та по 2 тисячі гривень - іншим особам.

Лазебна зазначила, що ці виплачуватимуться щомісяця протягом дії воєнного стану в Україні та ще 30 днів після його скасування. Ці виплати не оподатковуються та надаються додатково до інших соціальних гарантій, таких як пенсії, субсидії та інші види допомоги.

Водночас міністр заявила, що цього місяця стартує програма з надання допомоги бізнесу та працевлаштуванню переселенців. Кабінет міністрів України компенсуватиме роботодавцям частину витрат на оплату праці працевлаштованих переселенців протягом двох місяців – сума становитиме 6500 гривень.

Крім того, об'єднані територіальні громади та громадяни, які влаштовують у себе переселенців, отримають від уряду компенсацію видатків на комунальні послуги у сумі приблизно 450 гривень на місяць. Ці гроші будуть виплачені за кожну безкоштовно розміщену людину, незалежно від віку.

Лазебна згадала і тих, хто зараз залишився в російській окупації - допомога цим людям теж буде надано.

Як раніше повідомлялося, державна соціальна допомога переселенцям виплачуватиметься в період дії військового стану та одного місяця після його завершення. Під час війни немає потреби звертатися за її перепризначенням.