RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як відбуватиметься відновлення України після війни: названі етапи

Рано чи пізно, війна в Україні закінчиться, і багато фахівців говорять про те, що про повоєнне відновлення країни потрібно думати вже зараз.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський розповів "Апострофу" про те, що відновлення економічного потенціалу України відбуватиметься у кілька етапів.

"Перший етап - це повноцінний запуск підприємств на територіях, які були в умовній безпеці. Вони відновляться одразу. Це приблизно 60% нашої економіки", - зазначив економіст.

При цьому, вважає він, на територіях, де велися бойові дії, все йтиме набагато повільніше і довше, і багато залежатиме від ступеня руйнування підприємств, що знаходяться, а також прилеглої інфраструктури.

Проте, ще більшим викликом, ніж зруйнована інфраструктура, для країни стане фактор дефіциту кваліфікованої робочої сили, упевнений Несходовський.

Нагадаємо, за даними ООН, кількість внутрішніх переселенців в Україні становить близько 7 мільйонів людей, тоді як за межами країни опинилися приблизно 4,5 мільйона українців. Ці цифри можуть збільшитися, якщо інтенсивність боїв посилиться, які географія розшириться.

Ілля Несходовський прогнозує, що після війни в Україну повернуться близько 70-80% тих, хто виїхав з країни. Залишаться ж, перш за все, ті, у кого війна забрала роботу та житло. Більше того, якщо будуть зняті виїзні обмеження для чоловіків, запроваджені на період воєнного часу, якась частина чоловічої половини українського населення також виїде за кордон, щоб возз'єднатися зі своїми сім'ями. Тому, зазначає фахівець, щоб мінімізувати ці втрати держава має оперативно розробити та впровадити програми надання нового житла для тих, хто її втратив, а також аналогічні програми працевлаштування громадян.

Нагадаємо, Несходовський також розповів, як війна впливає на обвал економіки України.