RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Обвал економіки України: як на нього впливає війна з Росією

Аналітики Світового банку прогнозують, що внаслідок російського вторгнення економіка України скоротиться цього року на 45 відсотків. Справжні масштаби рецесії залежатимуть від тривалості та інтенсивності війни.

Експерти розповіли сайту "Апостроф" про те, наскільки реальний такий прогноз.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що сценарій є цілком ймовірним. Він сказав, що якщо бойові дії затягнуться, то справді падіння національної економіки може становити стільки, скільки прогнозує СБ.

"Але, якщо все це (бойові дії) скоро закінчаться, і стане умовно спокійно, то падіння складе від 15% до 20%, - додав експерт. - 15% - це найоптимістичніший прогноз".

За словами експерта, на сьогодні найважливішим фактором функціонування економіки є питання розблокування українських портів, насамперед, Одеси: "Бо якщо ми не зможемо продавати нашу основну продукцію — зерно і метали — за кордон, це безпосередньо вплине на показники нашого валового внутрішнього продукту Більш того, навіть якщо все це продовжиться, але нам вдасться розблокувати порти, падіння не перевищить 25%".

Економіст Віталій Шапран також пов'язує стан національної економіки з характером бойових дій, у тому числі їхнього територіального охоплення, а також з фактором блокування портів.

Ще одним фактором, за його словами, є перебіг посівної кампанії, яка під час війни опинилася під загрозою зриву. "Поки що ми бачимо, що тимчасово недоступно 15-20% посівних площ, - зазначив він у розмові з виданням. - Однак за можливості експорту ці втрати будуть легко компенсовані зростанням цін на зернові".


Щодо реального падіння українського ВВП у поточному році, то, як зазначив Шапран, зараз обговорюються різні сценарії - від оптимістичних на рівні 10%, до трагічного 45%. "Я б сказав, що Світовий банк озвучив найгірший із можливих сценаріїв. Зверніть увагу, що навіть у Сирії падіння ВВП було в районі 26%", - каже економіст.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про можливі сценарії для української економіки.