RU  UA

Ембарго для Росії: на які обмеження не варто сподіватися найближчим часом

Шостий пакет європейських санкцій проти росії не буде містити пункту про ембарго на російський газ. Введення санкцій щодо газу може обговорюватися щонайменше дев’ять місяців. Зараз можна сподіватися лише на заборону на постачання нафти, але деякі країни все ще опираються.

Про це заявив експерт з економічних питань Олег Пендзин у спецефірі на Апостроф TV.

"Шостий пакет санкцій – це нафта. Про газ мова не йде. Більше того, я думаю, що по газу питання не буде вирішуватися швидко, тому що сьогодні є ціла низка європейських країн, які не можуть поки що знайти альтернативних постачань. Я думаю, що питання газу – це питання, як мінімум, дев’яти місяців. А може навіть і більше", – пояснив Пендзин.

За словами Пендзина, на відміну від газу, знайти нового постачальника нафти не так складно. Тому у шостому пакеті санкцій має бути пункт про ембарго на постачання російської нафти до Європи.

"Чим довше буде продовжуватися український опір російській агресії, тим глибшими будуть санкційні біди для російської федерації. На сьогоднішній момент опираються ті країни, нафтопереробні заводи яких сидять на трубах "Транснафти", яка постачає туди нафту. Ми знаємо, що це Австрія, ми знаємо про те, що є певні питання в Болгарії, це Угорщина. Тобто це ті країни, які мають нафтопереробні потужності, заточені під російську нафту. Так, для них питання альтернативного постачання є надзвичайно гострим. Але, на відміну від газу, ринок нафти є більш диверсіфікованим. Я абсоютно впевнений, що будуть знайдені відповідні альтернативні джерела, і ми з вами побачимо таки введений шостий пакет санкцій, де буде чітко накладене ембарго на постачання нафти до Європи", - додав експерт.