RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Польща завдала найпотужнішого удару по економіці Росії: перші подробиці

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає ембарго на вугілля РФ, а також дає можливість заморожувати активи осіб, які підтримали агресію цієї країни.

Про це повідомляє Reform.by.

У канцелярії польського лідера зазначили, що закон передбачає норми щодо реалізації рішення, прийнятого на рівні Європейського союзу.

Відповідно до документа забороняється імпорт і транзит вугілля та коксу (коди товарної номенклатури 2701 та 2704) з території Російської Федерації та Білорусі.

У частині заморожування активів осіб, які підтримують війну в Україні, міністр внутрішніх справ та адміністрації наділений повноваженнями щодо формування таких списків.

Він включатиме в них людей, які прямо чи опосередковано підтримують агресію Росії, або серйозне порушення прав людини, або придушення громадянського суспільства, або іншу діяльність, яка становить серйозну загрозу демократії та верховенству закону в РФ та РБ. Законом передбачено і вторинні санкції. Вони стосуватимуться осіб, які не дотримуються зобов'язань щодо заморожування активів, не дотримуються зобов'язань негайного надання інформації, необхідної для реалізації санкцій ЄС. На них може бути накладений штраф до 20 млн. злотих (близько 4,8 млн. доларів за поточним курсом).

Документом також обмежується допуск підсанкційних осіб до державних закупівель.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що шостий пакет європейських санкцій проти Росії не міститиме пункту про ембарго на російський газ. Введення санкцій щодо газу може обговорюватися не менше ніж дев'ять місяців. Наразі можна сподіватися лише на заборону на постачання нафти, але деякі країни все ще опираються.