RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

ТОП-професії в Україні під час війни: кого шукають роботодавці та скільки платять

IT-сфера в Україні найменше постраждала в умовах воєнних дій, хоча сфера, як і інші напрямки, відчула на собі кризу.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Експерти зазначають, що повномасштабна війна та військовий стан призвели до найтяжчої за останні 10 років кризи на ринку праці. Тільки по Києву, який є лідером за кількістю актуальних вакансій, стало на 33% менше пропозицій порівняно із січнем 2022 року.

Водночас Україна потроху повертається до звичного способу життя, а на тематичних сайтах відкривається дедалі більше вакансій. Керівник експертно-аналітичного центру grc.ua Руслана Березовська стверджує, що IT-сфера найменш постраждала в умовах воєнних дій.

"Ті IT-шники, які працювали не в IT-компаніях, а в підприємствах з різних секторів економіки, часто підпадають під скорочення. Тому що компанії зараз оптимізують витрати та намагаються утримати основний склад працівників, які відповідають за операційну діяльність. А тих, хто відповідає за стратегічні процеси, запровадження та розробку нових проектів, технічну підтримку – скорочують", - коментує Березовська ситуацію на ІТ-ринку в Україні.

Крім цього, в країні зараз активно шукають співробітників у рітейлі, транспорті, логістиці. Також зростає попит на фахівців у сфері маркетингу: роботодавці зацікавлені у SMM, піарниках, маркетологах та експертах з комунікацій.

За даними порталу OLX Робота, у березні було зафіксовано зростання пропозицій для водіїв – 9500 вакансій. До списку затребуваних професій також потрапили будівельники, вантажники, охоронці, кур'єри та няні. Разом з цим, поменшало число пропозицій для продавців (з 10 тисяч до 6300), кухарів. А офіціанти взагалі зникли із найпопулярніших вакансій.

"Експерти поки що не спостерігають значного зниження рівня заробітної плати в актуальних вакансіях. Інша справа, що не всі роботодавці вказують рівень зарплат у вакансіях. Але таке спостерігалося і у мирний час. OLX Робота порівняла рівень заробітних плат найбільш популярних на порталі вакансій до і після початку бойових дій в Україні.За даними, частина зарплат збереглася на довоєнному рівні, наприклад, у таксистів і виконробів - 25 тис. грн. На 2-2,5 тис. грн впали зарплати у штукатурів, малярів і фасадників - до 30 тис. грн, 35 тис. грн і 32, 5 тис. грн відповідно. Найбільше знизилася заробітна плата у далекобійників – з 67 тис. грн до 31,8 тис. грн", - йдеться у статті "Апострофа".

Також читайте матеріал "Апострофа": Ринок праці оживає: яких фахівців шукають в Україні та хто буде затребуваний після війни